Het was nog nooit zo eenvoudig om een elektrische auto thuis op te laden. Maar vooraleer je de stekker in het stopcontact steekt, zijn er een paar dingen die je moet weten over thuis opladen met een elektrische auto.
In dit artikel bekijken we alles wat je moet weten over het installeren en gebruiken van thuisladers voor elektrische auto's.
Speciale EV-lader
Je kan een specifiek oplaadpunt installeren. Daarmee kan je de auto sneller opladen. Houd er echter rekening mee dat hier extra installatiekosten aan verbonden zijn. Het is daarentegen specifiek ontworpen voor het laden van auto's. De installatie gebeurt bovendien door professionals, waardoor het helemaal veilig te gebruiken is. Deze installaties hebben mogelijk ook uitgebreide functies waarmee het stroomverbruik geoptimaliseerd wordt en het opladen ingepland kan worden.
Standaard stopcontact
Je kan een traditionele, driefasige, weerbestendige stekker gebruiken om je auto op te laden via het gewone stroomnet thuis. Dat is goedkoper, maar houder er rekening mee dat het laden langer zal duren. Deze EVSE-laadkabels zijn eenvoudig in gebruik, maar je moet er desondanks voorzichtig mee omgaan. Ze werken goed als back-up, maar zijn niet de beste keuze voor dagelijks gebruik.
Een thuislader voor je elektrische auto installeren
Wanneer je thuis oplaadpunten voor je auto wil installeren, dien je rekening te houden met enkele aandachtspunten. Zulke laadpunten kunnen namelijk niet eender waar of door eender wie geïnstalleerd worden. Je moet:
- een geschikt oplaadpunt buiten hebben op je eigendom. En dat best in de buurt van waar je normaal parkeert.
- contact opnemen met een aanbevolen installateur van oplaadpunten die het systeem veilig kan aansluiten.
- De thuislaadpunten voor elektrische voertuigen veilig aansluiten op het elektriciteitsnet.
Installatiekosten van een EV-lader voor thuisgebruik
De kosten voor een lader variëren naargelang het type lader dat je wil installeren en de installateur. Soms moet je ook rekening houden met andere onvoorziene omstandigheden. In het algemeen variëren de gemiddelde installatiekosten voor een oplaadpunt voor elektrische auto's thuis van € 900 tot € 1400.
Subsidies en stimulansen voor opladers voor elektrische voertuigen
Afhankelijk van je woonplaats zijn er steunmaatregelen vanuit de overheid die gedeeltelijk tussenkomen in de kosten van de installatie van een laadsysteem. Om alle details over mogelijke steunmaatregelen te weten te komen, raadpleeg je best de website van je lokale overheid.
Hoe lang duurt het om een EV thuis op te laden?
De laadtijd van thuislaadpunten voor elektrische voertuigen kan variëren afhankelijk van hun vermogen en van de grootte van de batterij van je EV. In vergelijking met openbare oplaadpunten verloopt het opladen van elektrische auto's thuis over het algemeen langzamer, omdat de thuisladers niet zo krachtig zijn als openbare laders. De meeste EV-eigenaars laden hun voertuig 's nachts op, zodat ze de volgende dag een volle batterij hebben. Een gemiddelde elektrische auto beschikt doorgaans over een accu van 60 kWh. Een thuislader van 7 kW heeft dus ongeveer 8 uur nodig om je voertuig volledig op te laden. Een openbaar oplaadpunt kan daarentegen tot wel 50 kW genereren, waardoor je voertuig in enkele minuten opgeladen is. Dus, ook al ben je lang onderweg, nachtelijke pitstops zullen niet nodig zijn. Meer informatie over oplaadtijden voor elektrische auto's vind je in onze handige gids.
Kan ik mijn elektrische auto thuis sneller opladen?
Het is mogelijk om de laadtijd thuis van je elektrische auto te versnellen. De meeste installateurs bieden uiteenlopende snelheden van hun laadpunten, afgestemd op jouw behoeften. Dus als je momenteel gebruik maakt van een 3,7 kW oplaadpunt, kan je een laadpunt van 7 kW of zelfs hoger overwegen. Het is echter steeds belangrijk om de ingestelde laadtijd van je voertuig te kennen. De laadtijd is bij sommige voertuigen namelijk specifiek geprogrammeerd om de levensduur van de accu te optimaliseren. Elk voertuig heeft zijn eigen ingestelde oplaadtijden, dus raadpleeg de gebruiksaanwijzingen van de producent vooraleer je aankopen doet. En hoewel er oplaadinstallaties met een hoog vermogen beschikbaar zijn, kan de stroomvoorziening van veel woningen een dergelijke hoge spanning niet bolwerken.
Kun je een auto in een gewoon stopcontact steken?
Ja, elektrische auto's kunnen thuis worden opgeladen door de lader aan te sluiten op een gewoon driefasig stopcontact. Deze manier van opladen is doorgaans echter veel langzamer dan een specifieke thuislader. Dagelijkse rijders beschouwen deze laadmethode daarom best beste als back-up. Sporadische rijders hebben hier wellicht genoeg mee.
Moet ik mijn EV elke nacht opladen?
Het snelle antwoord hierop is: nee, je hoeft je EV niet elke nacht op te laden. Het is zelfs zo dat, als je er een gewoonte van maakt om hem elke nacht op te laden, je de levensduur van de accu van de auto zelfs kan schaden. Net als bij een telefoonbatterij wil je hem niet te lang op 100% capaciteit laten staan met de lader aangesloten. Daarom kan het beter zijn om niet op te laden terwijl je slaapt. Elke accu is anders, dus raadpleeg de gebruikershandleiding van je auto voor het beste advies en de juiste aanbevelingen wat betreft het laadproces.
Kun je in een elektrische auto zitten terwijl die wordt opgeladen?
Ja. In een EV zitten terwijl deze is aangesloten op een oplaadpunt, vormt geen direct risico voor de meeste personen. Dat wordt echter wel afgeraden voor mensen met pacemakers, omdat het opladen hun apparaten kan verstoren. Ga voor meer feiten over elektrisch rijden naar onze gids met feiten over elektrisch rijden.