Hybride autobatterijen en opladen uitgelegd

Als u onlangs eigenaar bent geworden van een hybride auto of meer wilt weten over hybride autobatterijen, dan zal deze gids u proberen te helpen.

Moeten hybride auto's worden opgeladen?

Hoewel hybride auto's erom bekend staan twee verschillende energiebronnen te gebruiken (een verbrandingsmotor en een elektrische batterij) laden ze niet allemaal op dezelfde manier op.

Zelfopladende volledige hybride (e:HEV Full Hybrid)
Honda CR-V, ZR-V, HR-V, Jazz en Civic
Volledige hybrides rijden over korte afstanden op elektrische energie; de batterij neemt het over van de verbrandingsmotor. Dit verlaagt het brandstofverbruik en de uitlaatemissies. De batterij wordt opgeladen met energie die wordt opgewekt door zowel de verbrandingsmotor als regeneratief remmen, waarbij de energie die tijdens het vertragen van de auto wordt gegenereerd (en normaal gesproken verloren gaat), terugvloeit naar de batterij. Deze auto’s worden nooit aangesloten op een oplaadpunt.

Plug-in hybride (e:PHEV)
De Honda CR-V is beschikbaar als Plug-in Hybrid met een puur elektrische actieradius van 82 km
Een plug-in hybride auto kan lange afstanden compleet elektrisch rijden, kan tot op zekere hoogte zelf opladen en profiteert ook van regeneratief remmen, maar zoals de naam al aangeeft moet de auto worden aangesloten op een oplaadpunt om de batterij volledig op te laden.

Milde hybride
Andere autofabrikanten produceren ook milde hybrides. Deze hebben niet de mogelijkheid om elektrisch te rijden en helpen enkel bij bijvoorbeeld accelereren.

Opladen van plug-in hybrides

Kun je een plug-in hybride auto thuis opladen?

De eenvoudigste, maar langzaamste manier om uw plug-in hybride op te laden is door de auto aan te sluiten op een standaard 3-pins stopcontact met een speciale kabel, een EVSE genaamd. Hiermee kunt u uw plug-in hybride auto thuis opladen door deze, net als een mobiele telefoon, aan te sluiten op uw huishoudelijke stroomvoorziening. U kunt thuis ook een hybride laadstation laten installeren dat de laadsnelheid verhoogt. Voor mensen zonder parkeergelegenheid installeren sommige gemeentes hybride oplaadpunten op straat.

Wat is een hybride laadstation?

Deze clusters van laadpalen, die hybride laadstations worden genoemd, zijn gelukkig veel minder druk bezet dan tankstations. Ze zijn vaak te vinden in de hoek van snelwegparkings of op parkings van supermarkten. Met de constante toename van het aantal hybride en elektrische voertuigen op onze wegen, worden steeds meer hybride laadstations gebouwd en blijven ze in populariteit toenemen. U kunt deze vinden op een kaart met oplaadpunten voor plug-in hybride en elektrische auto's.

Hoe lang duurt het om een plug-in hybride auto op te laden?

De tijd die nodig is om een plug-in hybride op te laden hangt af van de grootte van de batterij, de hoeveelheid energie die is verbruikt en het laadvermogen van het hybride laadstation. Het vermogen wordt gemeten in kilowatt (kW). In het algemeen zijn er vier oplaadmogelijkheden:

- Langzaam (tot 3kW)
- Snel (7-22kW)
- Zeer snel (25-99kW)
- Super snel (100-350kW)

Met de traagste laders is een plug-in hybride in ongeveer 5 uur volledig opgeladen. Dit zijn meestal de meest betaalbare apparaten en ideaal om 's nachts of tijdens het werk op te laden.

Wat kost een laadbeurt van een plug-in hybride auto?

De kosten om uw hybride auto op te laden variëren van plaats tot plaats. Het gebruik van publieke laadpalen is vaak goedkoper dan het tanken van benzine of diesel.

Laden plug-in hybrides op tijdens het rijden?

Hoewel plug-in hybrides tijdens het rijden wel degelijk bijladen, is dit eerder nominaal en zal dit de batterij nooit volledig opladen. De grotere batterij van een plug-in hybride betekent dat hij langer kan rijden, maar het heeft ook als gevolg dat een hybride laadstation of een andere energiebron nodig is om de batterij volledig bij te vullen.

Wat gebeurt er als je een hybride niet oplaadt?

Of het nu gaat om zelfopladende hybride of een plug-in - alle hybrides draaien op hun benzine- of dieselmotor, zelfs als de batterij leeg is. Dat betekent dat als u niet weet waar u onderweg kunt opladen, u niet vast komt te zitten als de batterij leeg raakt. Een tekort aan brandstof heeft daarentegen een ander effect op hybrides. Als u in een milde hybride rijdt, kunt u niet rijden zonder brandstof. In een zelfopladende volledig hybride auto komt u al snel, meestal na ongeveer een kilometer, tot stilstand, omdat de batterij slechts een beperkte actieradius heeft. Maar met een plug-in hybride kunt u langer volledig elektrisch rijden, met doorgaans een actieradius van 30 tot 50 km indien volledig opgeladen. De Honda CR-V Plug-in Hybrid heeft een puur elektrische actieradius van 82 km.

Kun je een plug-in hybride auto opladen in de regen?

Ja, u kunt een plug-in hybride auto opladen in de regen - deze zijn immers zo ontworpen dat ze tegen water kunnen.

Hybride autobatterijen uitgelegd

Waarvan wordt de batterij van een hybride auto gemaakt?

De batterij van een hybride auto is van het type nikkel-metaalhydride of lithium-ion. Hoewel lithium-ionbatterijen de meest gebruikte hybride batterijtypes worden:

- Minder giftig
- Beter in het vasthouden van lading bij stilstand
- Levert sterke prestaties, zelfs bij hoge temperaturen
- Kan snel worden opgeladen
- Weegt minder

De lithium-ion hybride autobatterij wordt ook betaalbaarder naarmate de technologie voortschrijdt.

Hoe groot is een hybride batterij?

Afhankelijk van het type hybride dat u hebt, kan de grootte van de batterij variëren - een plug-in hybride heeft bijvoorbeeld een grotere batterij dan een model dat zichzelf oplaadt. Oudere batterijen kunnen ook anders zijn qua omvang en opslag.

Wat is het gemiddelde gewicht van de batterij in een hybride auto?

Hoewel het gewicht van een hybride batterij kan variëren, bedraagt het gemiddelde ongeveer 53,5 kg. Voor voertuigen met grotere batterijen kan dit getal echter aanzienlijk toenemen.

Hoe onderhoud je de batterij van een plug-in hybride auto het best?

Regelmatig onderhoud van uw plug-in hybride is belangrijk voor de gezondheid van de batterij. Andere manieren om de levensduur van de batterij te verlengen zijn:

- Laat de batterij regelmatig leeglopen en vermijd opladen tot 100% capaciteit
- gebruik uw auto regelmatig (zelfs voor korte ritten) om de batterij gezond te houden
- Vermijd blootstelling van de batterij aan hoge temperaturen of extreme hitte bij het parkeren
- gebruik geen snelladers tenzij absoluut noodzakelijk

Bij de langzaamste laders is een plug-in hybride in ongeveer 5 uur volledig opgeladen. Het is ideaal om 's nachts of tijdens het werk op te laden.

Wat kost een laadbeurt van een plug-in hybride auto?

De kosten om uw plug-in hybride auto op te laden variëren van plaats tot plaats. Het gebruik van publieke laadpalen is vaak goedkoper dan het tanken van benzine of diesel.

Hebben hybride auto's problemen met de batterij?

De technologie achter batterijen voor hybride auto's wordt voortdurend verbeterd, zodat er weinig problemen zijn. Maar kopers moeten er rekening mee houden dat de batterijen van hybride auto's, zoals alle batterijen, een bepaalde levenscyclus hebben en dat ze, zoals in alle voertuigen, bij aanzienlijk gebruik achteruit kunnen gaan.

Hoe test je de batterij van een hybride auto?

Als u zich zorgen maakt over de levensduur van de batterij van uw hybride auto, dan kunnen enkele tests worden gedaan. Een van de gemakkelijkste manieren om de gezondheid van uw batterij te testen is tijdens het onderhoud door een specialist. Een andere manier om te bepalen of de batterij er op achteruit is gegaan zonder een professionele test uit te voeren, is te kijken naar uw brandstofverbruik. Als de batterij verouderd is, zal het brandstofverbruik per 100 km stijgen omdat er meer van de verbrandingsmotor gevergd wordt.

Hoe lang gaan hybride batterijen mee?

De meeste fabrikanten stellen dat de batterij in een hybride auto gemiddeld ongeveer 125.000 tot 160.000 km meegaat, maar bij goed onderhoud is het niet ongewoon dat ze langer meegaan. Voor de gemiddelde persoon zou dit 6 tot 10 jaar moeten zijn.

Hoe laat ik mijn hybride batterij vervangen?

Hoewel u een hybride vervangingsbatterij kunt kopen, is het niet aan te raden deze zelf te installeren. Een bezoek aan een gespecialiseerde garage is de veiligste manier om de batterij van een hybride auto te vervangen. Dit zorgt er ook voor dat de oude batterij op de juiste wijze wordt verwerkt.

Zijn hybride autobatterijen recycleerbaar?

Ja - batterijen voor hybride auto's zijn recycleerbaar en zullen naar alle verwachting ook daadwerkelijk worden gerecycleerd na gebruik. De meeste professionele garages zouden procedures moeten hebben voor een correcte recyclage van lithium-ion batterijen als onderdeel van hun verwerkingsproces van afgedankte hybride batterijen.

Hoe ver kunnen plug-in hybride auto's op elektriciteit rijden?

De batterij van een plug-in hybride auto heeft een actieradius van ruwweg 30 tot 60 km wanneer deze volledig is opgeladen, afhankelijk van de rijomstandigheden en de rijstijl. Dit is hoger dan de actieradius van een standaard hybride dankzij de grotere batterij, maar het kan nodig zijn om de batterij achteraf op te laden. De Honda CR-V Plug-in Hybrid heeft een puur elektrische actieradius van 82 km.

Hoeveel kilometer kan een hybride rijden?

Over het algemeen zijn hybride auto's zuiniger dan standaard benzineauto's, zodat ze met een liter brandstof meer kilometers kunnen halen. Dit hangt af van uw merk, model en hoe uw rijstijl profiteert van de unieke kenmerken van een hybride auto, zoals regeneratief remmen.

Wat gebeurt er wanneer de batterij van een hybride auto leeg raakt?

Wanneer de batterij van een hybride auto leeg raakt, zal hij de verbrandingsmotor gaan gebruiken, die misschien wat vermogen teruggeeft, maar waarschijnlijk niet genoeg om de batterij volledig op te laden. Uw brandstofverbruik kan ook toenemen tijdens het opladen van de batterij.

Als de hybride batterij kapot is, kun je dan nog met de auto rijden?

Als de hybride batterij kapot is, kunt u niet meer rijden en moet er een andere batterij worden geplaatst.