Veilig rijden

Hoewel je nooit helemaal beschermd kunt zijn op de weg, kan het dragen van de juiste kledij de kans op verwondingen wel verlagen – en het risico op ernstig letsel minimaliseren.

Motorrijder die zijn handschoen goed afstelt. Achterkant van motorfiets rechts van motorrijder.

Geniet van het rijden, veel plezier en bovenal: rij veilig

Natuurlijk is het niet mogelijk om je te waarschuwen voor alle gevaren die gepaard gaan met het besturen van een motorfiets. Meestal moet je gewoon je eigen gezonde verstand gebruiken.

Draag altijd een goedgekeurde motorhelm, oogbescherming, laarzen, handschoenen, een lange broek en een geschikt jack. Motorkleding van goede kwaliteit is geen overbodige luxe. Je bent niet alleen beter beschermd bij een ongeluk, maar ook goed beschermd tegen slechte weersomstandigheden.

We helpen je graag bij je keuze met deze suggesties:

Hoofdbescherming

Zorg ervoor dat jij en je passagier altijd een kwaliteitshelm dragen die goed past en een goede oogbescherming heeft. Een jethelm biedt wel enige bescherming maar een integraalhelm een stuk meer. Getinte vizieren zijn geweldig overdag, maar het zicht wordt 's nachts enorm beperkt.

Wees zichtbaar

Om jezelf zichtbaarder te maken, draag je het beste reflecterende kleding, neem je een duidelijke positie in op de weg zodat je zichtbaar bent voor andere weggebruikers en geef je ruim op tijd richting aan als je wilt afslaan of van rijbaan wilt wisselen. Gebruik je claxon als anderen je hierdoor beter opmerken.

Een snelle controle is alles wat je nodig hebt

Inspecteer je motorfiets nauwkeurig voor elke rit. Misschien zit er een traag lek in je band, en een lage bandenspanning in je banden kan een slechte invloed hebben op de wegligging (zie Onderhoud). Overschrijd nooit de maximumbelasting, en als je iets met je meedraagt, zorg dan dat dit veilig op je motorfiets is bevestigd. Zorg dat er geen bagage voor de verlichting hangt of zich in de buurt van de uitlaat bevindt.

Denk aan je passagier

Neem altijd de veiligheid van je passagier in ogenschouw. Zorg dat deze een goedgekeurde motorhelm, oogbescherming en beschermende kleding met hoge zichtbaarheid draagt. Rij defensief en houd rekening met de weers- en wegomstandigheden.

Rij alcoholvrij

Je kunt niet rijden als je alcohol hebt gedronken. Zelfs één drankje kan je vermogen om adequaat te reageren op veranderende omstandigheden aantasten, en je reactietijd wordt na elk drankje slechter. Doe dit dus niet en laat je vrienden dit ook niet doen.

Zorg voor veiligheid, altijd

Rij nooit buiten je persoonlijke grenzen of sneller dan veilig is gezien de omstandigheden. Onthoud goed dat alcohol, drugs en vermoeidheid je vermogen om situaties juist te beoordelen en veilig te rijden aanzienlijk kunnen verslechteren.