Jouw Honda onderhouden

Als je jouw Honda motorfiets goed onderhoudt, weet je zeker dat je jarenlang zorgeloos kunt blijven rijden. Goed onderhoud is van essentieel belang voor de veiligheid en zorgt voor maximale prestaties. Periodiek onderhoud dient te worden uitgevoerd volgens de juiste normen door speciaal opgeleide monteurs.

Achterkant van motorfiets, berijder die op stoel ernaast zit. Man die tegenover de berijder staat.

Behoud de motorfiets van je dromen

Leer je motorfiets kennen

Als je jouw Honda motorfiets goed onderhoudt, kun je jarenlang zorgeloos rijden.

Een juist onderhouden motorfiets is essentieel voor de veiligheid en voor het verkrijgen van zo optimaal mogelijke prestaties. Periodiek onderhoud dient te worden uitgevoerd volgens de juiste normen door speciaal opgeleide en vakbekwame monteurs.

Maar de basisveiligheid kun je zelf controleren als je over de juiste gereedschappen beschikt.

Hierdoor leer je de machine die je rijdt beter kennen en krijg je meer grip op hoe je motorfiets werkt. Het kan je ook helpen bepaalde problemen te benoemen die je ervaart tijdens het rijden. Zo heeft bijvoorbeeld de bandenspanning invloed op de wegligging van de motorfiets.

Neem daarom, voordat je gaat rijden, regelmatig even de tijd om de volgende belangrijke zaken te controleren.

Ze lijken misschien klein en onbelangrijk, maar kunnen wel eens van levensbelang zijn.

Gasklepcontrole

Controleer of het gashandvat soepel open- en dichtdraait bij alle stuurhoeken.

Koppeling, remmen en remvloeistof

Controleer altijd de speling in de koppelingshendel om zeker te weten dat deze klopt. Controleer bij een hydraulische koppeling altijd het niveau. Let erop dat je remblokken niet meer versleten zijn dan is toegestaan en vergeet niet de remvloeistof te controleren. Geen vloeistof betekent geen remmen!

Banden

In de winter kunnen scheuren ontstaan – zelfs als je de motorfiets niet gebruikt. Let ook op spijkers en uitstulpingen en zorg ervoor dat je banden altijd de juiste bandenspanning hebben.

Voorvork

Olieverlies in de afdichtingen van de voorvork resulteert in slecht veringsgedrag, dus controleer op eventuele lekkages.

Olie

Regelmatig verversen doet wonderen voor je motorfiets en zijn levensduur. Olie is het levenssap van je motor.

Koelvloeistof

Dit is in de zomer net zo belangrijk als in de winter, dus houd dit altijd goed bijgevuld.

Ketting en tandwielen

Controleer regelmatig de kettingspanning zoals aangegeven in je handleiding en zorg ervoor dat de tandwielen niet te veel slijtage vertonen.

Verlichting en claxon

Controleer of de claxon het doet en check alle verlichting, inclusief richtingaanwijzers en remlicht. Zorg er ook voor dat je koplamp goed is afgesteld. Je kunt makkelijk tegemoetkomende bestuurders verblinden, en dat kan voor jullie beiden heel gevaarlijk zijn.

Laat je motorfiets ten slotte regelmatig onderhouden bij je lokale dealer - dat scheelt je een hoop op de lange termijn.