Veelgestelde vragen over elektrische voertuigen

Elektrische auto FAQ: VEELGESTELDE VRAGEN

De eerste stappen in de wereld van elektrische auto's zijn spannend. Je kiest voor de toekomst van het autorijden en draagt bij aan een schonere planeet. Maar als je je ontmoedigd voelt door wat er allemaal te leren valt, is Honda er om je te helpen met deze veelgestelde vragen over EV's.

Hier zijn de antwoorden op al jouw brandende vragen over elektrische wagens. Van accu's tot opladen, van prestaties tot kosten, en niet te vergeten veiligheid en een verklarende woordenlijst, je vindt alle vragen en antwoorden over elektrische auto's in deze FAQ over elektrische auto's.

Op deze pagina

Wat is een elektrisch voertuig?

Een elektrisch voertuig (EV) is een voertuig dat geheel of gedeeltelijk door een elektrische batterij wordt aangedreven. De batterij wordt opgeladen door hem aan te sluiten op een externe stroombron. Er zijn drie verschillende soorten EV: puur elektrische voertuigen (PEV), plug-in hybride voertuigen (PHEV) en elektrische voertuigen met grotere actieradius (REEV).

Wat is de actieradius van een elektrische auto?

De gemiddelde actieradius van een elektrische auto bij één volledige lading is ongeveer 160 km. Die actieradius zou voldoende moeten zijn voor iedereen, van gelegenheidsrijders tot mensen met een lang dagelijks woon-werkverkeer. De actieradius van uw EV hangt af van het model. Sommige topmodellen hebben een actieradius van 300 km, of zelfs meer.

Hoe werken elektrische auto's?

Elektrische auto's hebben elektrische motoren die het voertuig aandrijven. Die vervangt de verbrandingsmotor in traditionele benzine- of dieselvoertuigen. In plaats van bij een tankstation te tanken, wordt de batterij van het EV opgeladen via het elektriciteitsnet. Dit gebeurt via een stopcontact of via een speciaal oplaadpunt voor elektrische auto's.

Hoeveel kost een laadbeurt van een elektrische auto?

De kosten voor het opladen van een elektrische auto in Europa kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de locatie, het tijdstip van de dag en het specifieke oplaadstation dat wordt gebruikt. In het algemeen variëren de kosten voor het opladen van een elektrische auto in Europa van ongeveer €0.20 per kilowattuur (kWh) thuis tot €0.60 per kWh bij openbare oplaadstations, hoewel de prijzen hoger of lager kunnen zijn, afhankelijk van het land en de specifieke omstandigheden.

Hoe lang duurt het om een EV op te laden?

De tijd die nodig is om een EV op te laden varieert. Het duurt ongeveer 31 minuten om van een bijna lege batterij op te laden tot 80%. Dat is mogelijk als je een snellader van 50kW gebruikt. Een typische EV opladen van leeg naar vol bij een 7kW-oplaadpunt, duurt iets minder dan acht uur. Dit is het soort laders dat je vindt aan benzinestations of bij supermarkten. Hoe groter de batterij en hoe langzamer het oplaadpunt, hoe langer het duurt.

Hoeveel kost het onderhoud van EV's?

De onderhoudskosten van EV's variëren naargelang het voertuig en de plaats waar u het laat nakijken. Maar in het algemeen vereisen EV's minder onderhoud dan auto's met een verbrandingsmotor. Dat komt omdat er minder onderdelen in EV's zitten, waardoor het onderhoud eenvoudiger wordt. Doorgaans kost een volledig onderhoud van een EV ongeveer 18% minder dan een onderhoud van een auto met verbrandingsmotor.

Hoe worden de accu's van een elektrische auto gemaakt?

Hoewel het de toekomst van het autorijden is, is de technologie achter EV-batterijen eenvoudiger dan die van traditionele auto's. Dit zijn lithium-ion batterijen, waarbij positief geladen lithium-ionen gedragen worden door vloeibaar elektrolyt. Ze gaan via een separator van de anode naar de kathode. Die beweging zorgt voor een elektrische stroom, die het voertuig aandrijft.

Wat is de levensduur van een batterij van een elektrische auto?

Mensen die overwegen over te stappen op een EV-auto maken zich vaak zorgen over de levensduur van de batterijen. Lithium-ion batterijen degraderen na verloop van tijd. Een elektrische auto kan echter ongeveer tien jaar of 160.000 km meegaan. De prestaties lijden niet veel onder de achteruitgang van de batterij, maar de actieradius kan na verloop van tijd kleiner worden.

Wat gebeurt er wanneer de batterij van een elektrische auto leeg geraakt?

Een lege batterij zou geen probleem mogen zijn voor de meeste moderne EV's. Dat komt omdat de technologie je voldoende tijd geeft om een manier te vinden om op te laden - en het aantal oplaadpunten neemt steeds toe. Als je batterij bijna leeg is, krijg je een waarschuwing op het display. Sommige navigatiesystemen helpen je dan het dichtstbijzijnde oplaadstation te vinden. Zelfs als je 0% lading hebt, kun je ongeveer 8 km op reservevermogen rijden. Daarna kun je enkel nog aan een lagere snelheid rijden en alleen de basisfuncties nog gebruiken. Op een bepaald moment zal de auto weliswaar stoppen met rijden.

Hoe laad ik een elektrische auto op?

Het opladen van een elektrische auto verloopt anders dan het tanken van benzine of diesel in een traditionele auto. Afhankelijk van de locatie begint het opladen van zodra je de stekker in het stopcontact steekt, of gebruik je een app, contactloze kaart of RFID-kaart om aan de slag te gaan. Als je auto opgeladen is, haal je gewoon de stekker eruit.

Waar kan ik een elektrische auto opladen?

Je kan elektrische voertuigen opladen aan oplaadpunten. Deze laadpunten kunnen thuis worden geïnstalleerd. Om ervoor te zorgen dat je nooit te ver van een oplaadpunt verwijderd bent, zijn er vele te vinden bij supermarkten, openbare parkeerplaatsen, parkeerplaatsen op het werk, hotels, winkelcentra en benzinestations.

Hoe kan ik thuis een oplaadpunt voor elektrische auto's laten installeren?

Het gebruik van een thuislader voor elektrische auto's is de goedkoopste en handigste manier om een EV op te laden. Sommige autofabrikanten bieden opladers aan met korting, of zelfs gratis. Je moet kiezen tussen een verankerde oplader met een kabel of een niet-verankerde oplader zonder kabel.

Denk ook na over of je het oplaadpunt in het zicht of verborgen wilt hebben, de lengte van de oplaadkabel en de toegang tot de Wi-Fi thuis voor slimme functies. Als je een woning huurt, heb je toestemming nodig van je verhuurder om deze te installeren. Als je over al deze zaken hebt nagedacht, zijn er online veel installatiepakketten beschikbaar, waarbij de installatie door technici deel uitmaakt van het pakket.

Wat is het verschil tussen de elektrische auto, hybride en plug-in hybride?

Naast elektrische auto's zijn er ook hybride en plug-in hybride auto's. Terwijl elektrische auto's volledig elektrisch zijn, zijn hybride auto's een combinatie van traditionele benzine en elektrische autotechnologie. Ze worden aangedreven door een interne verbrandingsmotor en één of meer elektromotoren die hun energie uit batterijen halen. De accu's van hybride auto's worden opgeladen via regeneratief remmen en de motor.

Plug-in hybrides kunnen net zoals een elektrische wagen op het stroomnet worden aangesloten, en kunnen voor een korte afstand op elektriciteit rijden (ongeveer 30-60 km), waardoor er minder benzine nodig is.

Zijn elektrische auto's duurder om te verzekeren?

Momenteel zijn elektrische auto's duurder om te verzekeren dan auto's met verbrandingsmotor. Dat komt omdat EV's nog steeds een hoger aankoopprijs hebben dan traditionele auto's. Bovendien kunnen vervangingsonderdelen voor EV's duur zijn (met name accu's) en zijn er voor EV's minder gegevens beschikbaar dan voor wagens met verbrandingsmotor. Echter, hoe goedkoper de technologie wordt en hoe meer EV's ingeburgerd raken, hoe waarschijnlijker het is dat de verzekeringsprijzen zullen dalen. Bij een verzekeringsmaatschappij die gespecialiseerd is in EV-verzekeringen, kan je eventueel goedkopere prijzen vinden.

Rijden elektrische auto's anders dan conventionele voertuigen?

Ja, elektrische auto's rijden in sommige opzichten anders dan conventionele voertuigen. Er zijn geen versnellingen - je drukt gewoon op de startknop, kiest 'drive' en je bent vertrokken. De motor draait de ene kant op om vooruit te gaan en de andere kant op om achteruit te gaan. Acceleratie, vooral vanuit stilstand, is veel sneller in een EV dan in een auto met verbrandingsmotor. Om af te remmen hoef je enkel je voet van het gaspedaal te halen en het rempedaal in te trappen.

Hoe snel rijdt een elektrische auto?

Elektrische auto's kunnen ongeveer even snel rijden als hun tegenhangers met verbrandingsmotor. High-end sportieve EV's zijn sneller dan stadsmodellen, net zoals benzine- of dieselmodellen. De gemiddelde topsnelheid van een EV is 177 km/u, wat iets lager is dan hun equivalenten met een verbrandingsmotor.

Schakelen alle elektrische auto's automatisch?

De meeste elektrische auto's hebben een automatische versnellingsbak - met een paar zeldzame uitzonderingen. Sommige bestuurders houden van de vertrouwdheid van een versnellingsbak en een versnellingspook. Daarom hebben sommige fabrikanten EV's geproduceerd met versnellingsbakken en -poken. Er wordt echter voorspeld dat dit in de toekomst zal uitdoven, aangezien mensen meer gewend raken aan het automatisch rijden met een EV.

Zijn elektrische wagens beter voor het milieu?

Ja, elektrische auto's zijn beter voor het milieu dan traditionele benzine- en dieselauto's. EV hebben geen uitlaatpijpen die emissies zoals koolstofdioxide, stikstofoxide en kleine deeltjes uitstoten, wat de luchtvervuiling vermindert. Hoewel de uitstoot bij de productie van EV's hoger ligt dan bij conventionele auto's (door de productie van lithium-ionbatterijen), betekent de vermindering van de uitstoot dat een EV nog steeds milieuvriendelijker is dan een auto met verbrandingsmotor.

Zijn elektrische auto's gevaarlijk?

Over het algemeen zijn elektrische auto's even veilig als conventionele voertuigen. Sommige mensen maken zich misschien zorgen over het feit dat EV's brandbare batterijen en hoogspanningssystemen bevatten. EV worden echter gebouwd volgens dezelfde strenge voorschriften als traditionele auto's en worden gewoonlijk beoordeeld door Euro NCAP. EV-batterijen zijn goed beschermd, laag gemonteerd en zo ver mogelijk verwijderd van kwetsbare plaatsen bij impact. En veiligheidssystemen kunnen bij een botsing de accu isoleren en de stroom uitschakelen.

Kan een batterij van een elektrische auto exploderen?

Een van de grootste zorgen over EV-autobatterijen is of ze kunnen exploderen. Hoewel dit kan gebeuren, is het zeer zeldzaam - de kans dat EV's exploderen is niet groter dan bij andere voertuigtypes. EV zijn uitgerust met koelsystemen om brand en explosies te voorkomen.

Verwante lectuur