Focus op de HR-V: de favoriete kenmerken van de experts

De gloednieuwe HR-V van Honda biedt talrijke interessante troeven, maar welke kenmerken maken het verschil voor de klanten? We hebben deze vraag gesteld aan drie experts.

Kojiro Okabe is de Honda projectleider die verantwoordelijk is voor het ontwerp en de ontwikkeling van de nieuwe HR-V.

John Kingston is General Manager, Corporate Communications bij Honda Motor Europe.

Jonny Smith is een autojournalist en tv-presentator, gastheer van de Late Brake Show op YouTube, en co-host van de Smith and Sniff podcast naast de voormalige Top Gear en Grand Tour scripteditor, Richard Porter.

Wat zijn hun favoriete kenmerken van de gloednieuwe HR-V?

Close-up 3/4 achterkant van de Honda HR-V

1. e:HEV aandrijflijn

De HR-V van de nieuwe generatie is een pure hybride. Honda bevestigt daarmee een grondig overwogen beslissing: tegen 2022 moeten alle mainstream Honda modellen een elektrische aandrijving hebben.

De HR-V is uitgerust met het Honda e:HEV-systeem dat een 1,5 liter i-VTEC benzinemotor combineert met twee elektrische motoren. Hij vertrekt in elektrische modus. De benzinemotor neemt automatisch over als de bestuurder meer acceleratie vraagt of met hoge snelheid rijdt.

Zijaanzicht van de Magic Seats van de Honda HR-V

2. Magic Seats

De unieke Magic Seats van Honda zijn altijd populair geweest bij de vorige generaties van de HR-V omdat ze het interieur veelzijdiger maken.

"U kunt ze volledig naar beneden kantelen om een grote vlakke laadruimte in de achterkant van de auto te krijgen", verduidelijkt John Kingston van Honda. "U kunt ze ook verticaal opklappen, zoals vroeger in de bioscoop. U krijgt dan een echt innovatieve, flexibele ruimte voor het vervoeren van grote voorwerpen."

Dit systeem biedt ook een ideale oplossing voor hoge voorwerpen die u rechtop moet vervoeren, zoals potplanten. De achterbank heeft een 60/40 verdeling. U bepaalt dus hoeveel ruimte de passagiers krijgen en hoeveel ruimte u nodig hebt voor de lading.

3. Ruim en open

Het interieur van de nieuwe HR-V biedt zeer veel ruimte voor de passagiers en hun bagage. "U rijdt in een ruim, open en net interieur en krijgt meteen een zeer goed overzicht", meent Jonny Smith.

"Ook achteraan overheerst dat gevoel van openheid. De vloer is bijna volledig vlak. Er is meer ruimte dan in het vorige model. Er is zeer veel bewegingsvrijheid voor het hoofd en de benen en u krijgt weer een gevoel van openheid en ruimte."

Hetzelfde geldt voor de koffer die echt een enorme opbergruimte biedt", zegt Smith. "Een zeer nuttig kenmerk met een goed gekozen vorm."

4. L-vormige ventilatieopeningen

"Ik hecht vooral belang aan kenmerken die het leven aangenamer maken. Het luchtverversingssysteem van de nieuwe HR-V is voor mij een van zijn opvallendste troeven", zegt John Kingston van Honda. De normale ventilatieopeningen worden aangevuld met L-vormige openingen aan beide uiteinden van het dashboard die deel uitmaken van een nieuw type van ventilatiesysteem.

"Dit systeem zorgt voor een luchtcirculatie in de binnenruimte en blaast dus niet rechtstreeks in uw gezicht. Het creëert op die manier een aangename, rustige en ontspannen sfeer. Dit is echt een mooi kenmerk."

5. Centrale brandstoftank

"Het lijkt zo evident", geeft John Kingston van Honda toe. Maar de plaatsing van de brandstoftank in het midden van de auto biedt toch verrassend veel mogelijkheden om de ruimte efficiënter te beheren en bijvoorbeeld meer plaats te maken voor de benen dan in het vorige model met ongeveer dezelfde afmetingen.

"Dit is echt innovatief en vindingrijk", zegt Kingston. "De wagen biedt fantastisch veel binnenruimte, zowel in het interieur als in de laadruimte."

Zijaanzicht van de Honda HR-V

6. Rechte schouderlijn

Aan de zijkant van de nieuwe HR-V loopt een plooi in een bijna rechte lijn van de koplamp naar de achterlichten. Dit geeft de auto een zuivere en betrouwbare look. In tegenstelling tot auto's waar de schouderlijn stijgt naar de achterkant, hebben de ruiten in de achterdeuren nu voldoende grote afmetingen.

"Bij veel auto's ligt de achterdeur hoger en is er dus minder plaats voor de ruit", verduidelijkt Jonny Smith. "Ik heb het gemerkt bij mijn eigen kinderen: als ze de omgeving niet goed kunnen zien, worden ze sneller wagenziek. Het is misschien een detail, maar het is zeker belangrijk op lange autoritten."

7. Versterkt uw levensstijl

De HR-V is synoniem met volop leven, verduidelijkt projectleider Kojiro Okabe.

"We zijn ervan overtuigd dat mensen levensechte ervaringen, ontmoetingen en ontdekkingen nodig hebben om de vereiste energie en ontspanning te krijgen in deze moeilijke tijden", meent Okabe. "We wilden een auto maken die een behulpzame partner is voor mensen die dit proberen te bereiken."

"We hebben de volledig nieuwe hybride HR-V ontworpen om te beantwoorden aan de veeleisende waarden en behoeften van de moderne consument en om een aantrekkelijk alternatief te bieden aan de nieuwe generatie van autobezitters. Ze eisen immers doelbewuste en innovatieve producten.

"De nieuwste technologieën en het designgevoel van Honda hebben een auto opgeleverd die de ruimte, de connectiviteit, de betrouwbaarheid en de veelzijdigheid biedt die nodig zijn om hun dagelijkse leven volledig te ondersteunen en te verbeteren."