Gids voor Honda-waarschuwingslampjes en dashboardsymbolen

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: er gaat een geel of rood waarschuwingslampje op het dashboard knipperen en je vraagt je in paniek af "wat betekent dit?"

Als u niet zeker weet wat een bepaald waarschuwingssymbool betekent, maakt u zich dan geen zorgen. Wij geven u een overzicht van alle dashboardsymbolen die u moet kennen. Deze symbolen kunnen in de meeste Honda-auto's verschijnen, waaronder de nieuwste Honda Civic, Honda CR-V, Honda e, Honda Jazz en Honda HR-V.

Een handig ezelsbruggetje is om te denken aan verkeerslichten: 

Groen waarschuwingslampje - deze waarschuwingslampjes geven alleen informatie, bijvoorbeeld als een systeem is ingeschakeld.

Oranje waarschuwingslampje - als dit lampje brandt, is een actie vereist. Als het een probleem is waar een professional naar moet kijken, is dit het moment om naar een garage te gaan.

Rood waarschuwingslampje - als het rode dashboardlampje brandt, moet u de auto stoppen zodra dat op een veilige manier kan.

Rode waarschuwingslampjes en dashboardsymbolen

ABS-waarschuwingslampje

ABS-lampje

Als het lampje van het antiblokkeerremsysteem (ABS) brandt, betekent dit dat het antiblokkeerremsysteem niet naar behoren werkt. U mag niet rijden als dit lampje brandt, omdat uw auto kan gaan slippen als u hard moet remmen.

Controlelampje Automatic Brake Hold

De Automatic Brake Hold is ingeschakeld, maar het systeem kan buiten gebruik zijn. Zie "Controlelampje Automatic Brake Hold" voor details.

Accuwaarschuwingslampje

Accu en laadsysteem

Elke auto beschikt over een accu, of u nu een Honda Jazz met benzinemotor hebt of de volledig elektrische Honda e. Als het accuwaarschuwingslampje gaat branden, kan dat een teken zijn dat de accu van uw auto het einde van zijn levensduur heeft bereikt. U moet de accu zo snel mogelijk laten controleren.

Symbool elektrische stuurbekrachtiging

Elektrische stuurbekrachtiging

Dit waarschuwingslampje gaat branden als er een probleem is met de stuurbekrachtiging van uw auto. Het kan betekenen dat er een probleem is met de pomp of dat er een lek is. Laat het voertuig dus zeker door een garage nakijken.

Symbool motorkoelsysteem

Motorkoelsysteem

Als dit waarschuwingssymbool verschijnt, kan het zijn dat de koelvloeistof bijna op is of dat er een verstopping in het koelcircuit aanwezig is die oververhitting kan veroorzaken. Stop uw voertuig op een veilige plek, zoek het koelvloeistofreservoir in het motorcompartiment en controleer of het peil zich onder het minimum bevindt.

Waarschuwing motorolie

Motoroliedruk

Als dit lampje gaat branden, moet u de motor van uw auto uitschakelen en uw oliepeil controleren (in de handleiding vindt u stapsgewijze instructies over hoe u dit moet doen). U moet olie bijvullen als het oliepeil zich onder het minimum bevindt.

Oliedruk met uitroepteken

Motoroliedruk (met uitroepteken)

Als het oliekannetje met een uitroepteken verschijnt wanneer uw motor draait, moet de oliepeilsensor door een professional worden gecontroleerd.

Waarschuwingssymbool portier open

Portier open

Als dit symbool tijdens het rijden verschijnt, moet u zo snel mogelijk stoppen. Dit symbool geeft namelijk aan dat er een portier open staat.

Symbool parkeerrem of handrem

Controlelampje parkeerrem (handrem) en remsysteem

Als u bent gestopt: De parkeerrem is ingeschakeld. Het lampje gaat na 30 seconden uit als u bent gestopt.

Tijdens het rijden: Als dit lampje tijdens het rijden gaat branden, moet u onmiddellijk stoppen. Het kan zijn dat het remvloeistofpeil te laag is of dat er een probleem is met het remsysteem.

Symbool veiligheidsgordel

Veiligheidsgordels

Dit waarschuwingssymbool herinnert de bestuurder, en soms de voorpassagier, eraan de veiligheidsgordel om te doen zodra het voertuig in beweging is.

Lampje aanvullend veiligheidssysteem

Aanvullend veiligheidssysteem

Het SRS-waarschuwingslampje gaat branden als de airbag is uitgeschakeld. Hier moet zo snel mogelijk aandacht aan worden besteed, omdat dit betekent dat de airbags niet worden geactiveerd als dat nodig is.

Oranje waarschuwingslampjes en dashboardsymbolen

Symbool adaptief schokdempersysteem

Controlelampje adaptief schokdempersysteem

Als u dit waarschuwingslampje ziet, kan dat betekenen dat er een probleem is met de ophanging.

Instelbare snelheidsbegrenzer

Instelbare snelheidsbegrenzer

Als de knop voor de instelbare snelheidsbegrenzer wordt ingedrukt, zal dit lampje gaan branden en zal het voertuig de opgegeven snelheid niet kunnen overschrijden.

Automatisch stopsysteem bij stationair draaien

Controlelampje automatisch stopsysteem bij stationair draaien

Als uw auto, zoals de Honda CR-V, over een automatisch stopsysteem bij stationair draaien beschikt, betekent dit dat de auto stopt wanneer deze stationair draait om brandstof te besparen. Als het waarschuwingslampje groen is, werkt het systeem naar behoren. Als het lampje oranje is, is er een fout gedetecteerd.

Lampje dodehoekwaarschuwing

Dodehoekwaarschuwing

De dodehoekwaarschuwing waarschuwt u als er een auto naast uw auto wordt gedetecteerd. Het symbool verschijnt op de buitenspiegel aan de betreffende zijde van uw auto en u kunt een waarschuwingsgeluid horen.

Dagrijverlichting

Dagrijverlichting

Uw dagrijverlichting is een extra veiligheidsmaatregel die ervoor zorgt dat andere weggebruikers u overdag beter kunnen zien. Uw weet of ze zijn ingeschakeld als u dit symbool ziet.

Dieseldeeltjesfilter

Dieseldeeltjesfilter

Dieselauto's beschikken over filters die schadelijke deeltjes tegenhouden. Als dit waarschuwingslampje op uw dashboard gaat branden, kunt u het filter regenereren door met een snelheid van 60 km/h te rijden tot het lampje uitgaat. Als het lampje opnieuw gaat branden met een uitroepteken, moet het filter wellicht worden vervangen.

Motorwaarschuwingslampje.

De motor is uitgerust met meerdere sensoren in het uitlaatsysteem. Er kunnen vele redenen zijn waarom dit waarschuwingssymbool verschijnt, dus in dit geval moet u uw auto zo snel mogelijk naar een garage brengen.

Waarschuwingssysteem voor frontale botsing

Waarschuwingssysteem voor frontale botsing

Dit systeem werkt samen met het Lane Departure Warning System en remt af als er gevaar wordt gedetecteerd. In dat geval gaat het lampje branden.

Laag brandstofpeil

Laag brandstofpeil

Als het waarschuwingslampje brandstofpeil verschijnt, is dat een waarschuwing voor de bestuurder dat hij/zij moet tanken. Er zal nog brandstof in de tank zitten, maar niet veel. Het brandstoflampje gaat meestal branden als de brandstoftank voor minder dan 10% is gevuld.

Gloeibougies

Gloeibougies

Dit lampje gaat alleen branden bij dieselauto's. Een teken van slijtage. Gloeibougies helpen een voertuig te starten bij koud weer. Als het lampje blijft branden wanneer de auto rijdt, moeten de gloeibougies wellicht worden vervangen.

Lane Departure Warning System

Lane Departure Warning System

Als uw auto met een Lane Departure Warning System is uitgerust, waarschuwt dit lampje de bestuurder als de auto buiten de rijstrook terechtkomt.

Oranje parkeerrem

Controlelampje parkeerrem en remsysteem (oranje)

Dit controlelampje gaat branden als er een probleem is met de elektrische parkeerrem. Als het lampje blijft branden, vermijd dan het gebruik van uw parkeerrem (als u moet parkeren, zet uw auto dan in de versnelling (auto met handgeschakelde versnellingsbak) of stand P (auto met automatische versnellingsbak))

Controlelampje voedingssysteem

Controlelampje voedingssysteem

Dit duidt erop dat er een probleem is met het elektrische voertuigsysteem of het inplugbare laadsysteem. Laat deze onderdelen door uw dealer nakijken.

Controlelampje gereed

Controlelampje gereed

Het controlelampje gereed gaat branden als het voertuig rijklaar is, zoals bij de volledig elektrische Honda e.

Symbool mistlamp achter

Mistlamp achter

Dit waarschuwingslampje laat u weten dat uw mistlampen achter branden.

Onderhoudsherinnering

Onderhoudsherinnering

Als u dit waarschuwingslampje ziet, betekent dit dat uw auto toe is aan een routineonderhoudsbeurt: hetzij een verversing en vervanging van olie en filters, hetzij een volledige onderhoudsbeurt. Een garage zal bevestigen welke werkzaamheden nodig zijn.

Smart Entry-systeem

Smart Entry-systeem

Als uw Honda is uitgerust met het Smart Entry-systeem, kan dit lampje duiden op een probleem met het startsysteem voor de drukknop.

Waarschuwing bandenspanning

Bandenspanning

Het bandenspanningslampje is een veelvoorkomend waarschuwingssymbool. Het betekent dat één band een lage spanning heeft. U moet de spanning van alle banden controleren. In het handboek vindt u de juiste bandenspanning.

Voertuigstabiliteitsassistentie

Voertuigstabiliteitsassistentie

Alle nieuwe Honda's beschikken over dit waarschuwingssymbool. Het maakt deel uit van een systeem dat kan helpen voorkomen dat uw voertuig gaat slippen. Als dit lampje brandt, kan dat betekenen dat de VSA is uitgeschakeld of dat een inspectie nodig is.

Ruitensproeiervloeistofpeil

Ruitensproeiervloeistofpeil

Dit teken betekent meestal dat u uw ruitensproeiervloeistof moet bijvullen. Het kan gevaarlijk zijn om met een vuile voorruit te rijden. Daarom is het belangrijk om uw ruitensproeiervloeistof op peil te houden.

Groene dashboardsymbolen

Cruisecontrol

Adaptive Cruise Control

Dit lampje moet gaan branden als Adaptive Cruise Control is ingeschakeld.

ECON-modus

ECON-modus

De ECON-modus is bedoeld om uw Honda zo efficiënt mogelijk te maken. Als deze knop wordt ingedrukt, wordt de efficiëntie van de auto gemaximaliseerd door verschillende elementen, zoals de airconditioning, aan te passen.

Controlelampje EV

Controlelampje EV

Hij brandt een paar seconden als de voedingsmodus is ingeschakeld en als de auto wordt aangedreven door de elektromotor in plaats van de motor.

Controlelampje EV-modus

Controlelampje EV-modus

Gaat branden als de voedingsmodus wordt ingeschakeld en als de auto in EV-modus staat.

Mistampen voor

Mistlamp voor

Dit lampje gaat branden als u uw mistlampen voor inschakelt.

Controlelampje lichten aan

Controlelampje lichten aan

Dit waarschuwingssymbool verschijnt als uw lichten zijn ingeschakeld. Het verdwijnt zodra de lichten worden uitgeschakeld.

Controlelampje richtingaanwijzer

Controlelampje richtingaanwijzer

Als u uw richtingaanwijzer gebruikt, zal de pijl die overeenkomt met de richting die u hebt gekozen, groen oplichten. Meestal hoort u ook een klikkend geluid.

Blauwe dashboardsymbolen

Automatische inschakeling grootlicht

Controlelampje automatisch grootlicht

Het grootlicht wordt automatisch ingeschakeld als er weinig licht wordt gedetecteerd.

Grootlicht aan

Grootlicht aan

Dit lampje herinnert u eraan dat uw grootlicht is ingeschakeld.