ONZE NIEUWE ELEKTRISCHE AUTO

Een nieuwe manier van rijden brengt ook nieuwe terminologie en technologie met zich mee. Om u bekender te maken met elektrificatie, hebben we deze woordenlijst met termen opgesteld die specifiek zijn gerelateerd aan elektrische en een aantal hybride voertuigen.

Vooraanzicht van Honda Sports EV-conceptauto.

Type auto's

Battery Electric Vehicle (BEV) en Electric Vehicle (EV)

Net als onze Urban- en Sports EV-conceptwagens die tentoongesteld zijn op de Tokyo Motor Show, verwijzen de termen EV en BEV uitsluitend naar puur elektrische voertuigen die aangedreven worden door een elektromotor en gevoed door elektriciteit uit lithium-ion-accu's.

Plug-in hybrid electric vehicle (PHEV)

Een auto waarin een traditionele interne verbrandingsmotor en een oplaadbare accu worden gecombineerd. Zodoende kunt u volledig elektrisch rijden, langere ritten maken met behulp van de benzinemotor, of de benzine- en elektromotoren combineren.

Plug-in Vehicle (PiV)

Dit is een algemene term voor auto's met een stopcontact voor het opladen van lithium-ion-accu's – waaronder Battery Electric Vehicles en Plug-in hybride elektrische voertuigen.

Ultra-Low Emission Vehicle (ULEV)

Hiermee wordt naar auto's verwezen met een uitlaatemissie van koolstofdioxide van minder dan 75 g/km.

Range-extended EV

Een elektrische auto waarin een compacte benzinegenerator is geplaatst, die alleen wordt gebruikt om de accu's op te laden wanneer ze bijna leeg zijn. Deze compacte benzinemotoren zijn niet ontworpen om het voertuig aan te drijven.

New Energy Vehicle (NEV)

Met deze term wordt verwezen naar auto's die gedeeltelijk of volledig worden gevoed met elektriciteit, zoals Battery Electric Vehicles en Plug-in hybride elektrische voertuigen.

Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV)

Een elektrisch voertuig met brandstofcellen (FCEV), zoals de Honda Fuel Cell Clarity, dat niet hoeft opgeladen te worden. Deze genereert elektriciteit om de motor aan te drijven met behulp van zuurstof en gecomprimeerd waterstof, in plaats van een accu te gebruiken. De Honda Clarity is een auto zonder uitstoot, de elektriciteit wordt gegenereerd door middel van waterstof.

Alternative Fuel Vehicle

Deze term wordt gebruikt voor auto's die op andere brandstoffen rijden dan de traditionele benzine of diesel, waaronder motoren die niet alleen op benzine rijden, zoals Battery Electric Vehicles, Plug-in hybride elektrische voertuigen en voertuigen op zonne-energie.

Technische tekening van laadmethodes van Honda.

Accu's en connectoren

Connectoren van laadkabels

Type 1: Een stekker met vijf pennen en een klem. Type 2: Een stekker met zeven pennen en één platte kant, deze connector vindt u doorgaans in EV's die geproduceerd zijn door Europese merken. Het CHAdeMO-type is een ronde stekker met vier pennen, deze connector wordt uitsluitend gebruikt voor snellaadpunten en is doorgaans geschikt voor EV's die geproduceerd zijn door Aziatische merken.

Combined Charging System (CCS)

Deze connector is gestandaardiseerd door de EU, wordt uitsluitend gebruikt voor snellaadpunten en is doorgaans geschikt voor EV's die geproduceerd zijn door Europese merken. Dit is dezelfde stekker als die voor een standaardstopcontact in het Verenigd Koninkrijk, en deze kan worden gebruikt om bepaalde elektrische voertuigen op te laden, maar beschikt niet over de veiligheids-, snelheids- en beveiligingsfuncties van speciale systemen.

Li-ion-accu

Een afkorting voor de oplaadbare lithium-ion-accu die gebruikt wordt in BEV's en PHEV's. Net als accu's van laptops en mobiele telefoons kunnen ze hergebruikt worden.

Driekwart vooraanzicht van de Honda Urban EV Concept met laadpunt.

Een elektrische auto opladen

Aanvullend opladen

Hierbij sluit u uw elektrische voertuig aan wanneer u deze parkeert, zodat de accu wordt opgeladen terwijl u druk in de weer bent. Openbare oplaadpunten vindt u via internet of handige apps die u kunt downloaden.

Thuis opladen

Uw elektrische auto opladen terwijl deze thuis geparkeerd staat, meestal 's nachts, is het meest efficiënt. Een thuislaadpunt plaatsen is de beste en veiligste manier om uw elektrische auto op te laden.

Onderweg opladen

Bij veel tankstations aan snelwegen zijn nu snellaadpunten aanwezig waarmee u uw elektrische auto tot 80% kunt opladen in slechts 30 minuten.

ICEd

Wanneer u ge-ICE'd bent, betekent dit dat een oplaadpunt wordt bezet door een voertuig met een interne verbrandingsmotor (Internal combustion engine, ICE), waardoor u uw EV niet kunt opladen.

RFID-kaarten

Radio Frequency Identification Devices (RFID) maken gebruik van dezelfde technologie als bij contactloos betalen en worden gebruikt bij veel oudere laadpunten om uw EV op te laden.

Publiek oplaadpunt

Met deze technologie kunt u uw elektrische voertuig opladen zonder RFID-kaart, of lidmaatschapskaart. Dit is beter bekend onder de naam 'POD point'-netwerk. Gebruik gewoon de ‘POD Point’-app om het dichtstbijzijnde oplaadpunt te vinden en uw laadbeurt te bevestigen.

Bereik per uur (RPH) en kilowattuur (kWh)

RPH is het kilometerbereik per laaduur. kWh, daarentegen, is een energetische eenheid die uitdrukt hoeveel energie in één uur wordt overgebracht met één kilowatt aan vermogen. Alle elektrische autoaccu's worden gemeten in kilowatturen.

Enkelfasige stroom en driefasige stroom

Enkelfasige elektriciteit kan stroom leveren aan ‘POD Point’-oplaadpunten van 7kW voor een bereik tot 50 kilometer per laaduur (RPH). Driefasige stroom wordt vaak aangetroffen op zakelijke en industriële locaties; dit type levert drie afwisselende stromen van dezelfde spanning en is vereist voor veiliger opladen met snelladers.

Close-up van het accuvermogen van de Honda Urban EV Concept.

Typen oplaadmethodes

Druppelladen

Dit is de langzaamste laadmethode en het best geschikt voor lange oplaadbeurten 's nachts bij u thuis. Dit wordt gedaan met een standaardstekker met drie pennen. Bij deze laadmethode ontbreken echter de beveiligingsfuncties van een oplaadpunt dat speciaal is ontwikkeld om Battery Electric Vehicles op te laden.

Langzaam opladen

Een betere – en veiligere – optie voor thuisladen, geschikt voor zowel bijladen als voor 's nachts opladen bij een speciaal oplaadpunt. De POD Point Solo van 3,7kW is een goed voorbeeld van dit type oplaadpunt en biedt een snellere oplaadsessie dan bij een stopcontact met drie pennen.

Snel opladen

Deze methode is ideaal voor bijladen, en kan een bereik tot wel 50 kilometer per laaduur bieden, of een volledige oplaadbeurt in enkele uren. Snelladers zijn ideaal om u op weg te houden wanneer u onderweg bent. U vindt ze op openbare parkeerplaatsen via de Open Charge-app.

Supersnel opladen

U vindt deze oplaadpunten bij tankstations aan snelwegen. Supersnelle laders kunnen een accu tot 80% opladen in slechts 20 minuten. Handig om te weten voor lange ritten en ritten buiten uw eigen omgeving.

Bereikangst

De term voor de angst om zonder energie te komen te zitten in een plug-in EV. Dit is normaal en een natuurlijke reactie, maar dit kan voorkomen worden door de accu's bij te laden wanneer u kunt of telkens wanneer u gedurende de dag parkeert.