Honda lanceert de Honda Miimo en betreedt zo de snelgroeiende europese markt van de robotmaaiers

4 oktober 2012
Honda lanceert de Honda Miimo en betreedt zo de snelgroeiende europese markt van de robotmaaiers

Miimo

Honda is voortaan ook actief in de snelgroeiende Europese markt van de robotmaaiers dankzij de introductie van de Honda Miimo, Honda’s eerste commerciële robotproduct voor huishoudelijk gebruik.

Honda Miimo is de perfecte oplossing voor wie houdt van een mooi gazon maar het zelf niet wil of kan maaien. Dit toestel spaart je immers tijd en werk. Na installatie vraagt het slechts een minimum aan menselijke interventie en zorgt het toch voor een prachtig gemaaid gazon, elke dag opnieuw gedurende het hele maaiseizoen.

De Honda Miimo is uitgerust met een "continu maaisysteem" en maait zo 2-3 mm gras per keer, en dit verschillende keren per week. Hij maait in een willekeurig patroon, wat minder stress voor het  gras met zich meebrengt en zorgt voor een gezondere groei met minder mos en onkruid. Anders dan bij een traditionele grasmaaier hoeft het gemaaide gras niet opgevangen te worden. Het wordt zó fijn vermalen dat het in de wortels van het gazon wordt opgenomen en afgebroken. Daar werkt het als een natuurlijke meststof en verbetert het de gezondheid en de kwaliteit van het gras.

De Honda Miimo navigeert door de tuin dankzij een intelligente combinatie van sturingen, timers en real-time feedback van sensoren. Hij werkt binnen een grensdraad die rond de omtrek van het gazon al dan niet ondergronds wordt geïnstalleerd. De Honda Miimo detecteert het elektronische signaal in de draad en blijft zo binnen het afgebakende gebied, wat zorgt voor verhoogde veiligheid en nauwkeurigheid. Hij werkt op een hoogwaardige lithium-ionbatterij en laadt zichzelf op. Het batterijpeil wordt voortdurend gecontroleerd en – wanneer nodig – keert het toestel terug naar het laadstation.

Een unieke functie van de Honda Miimo is de ventilator die ingebouwd zit in de messenhouder. De luchtstroom die zo ontstaat, "zuigt" het gras als het ware naar de messen. Dit garandeert een superieure afwerking en een uniformere verdeling van het gemaaide gras. Dit toestel gebruikt – als eerste in de markt - drie duurzame messen die meebuigen wanneer ze harde voorwerpen raken. Zo loop je nooit het gevaar dat er stukken afgebroken mes op het gazon achterblijven. De maaihoogte kan aangepast worden van 20 tot 60 mm afhankelijk van de omstandigheden en de tijd van het jaar.

De Europese verkoop van robotmaaiers groeit snel. De tuin wordt immers steeds vaker gebruikt als een buitenleefruimte. Velen onder ons hebben het druk en willen onze tijd niet besteden aan het onderhoud van de tuin. Ook de vergrijzende bevolking is er niet altijd toe in staat. Robotmaaiers zijn dan dé perfecte oplossing. Ze leveren ook heel wat milieuvoordelen op : ze produceren geen CO2, werken stiller dan modellen op benzine en je hoeft het afgemaaide gras niet weg te brengen.

De Honda Miimo is voorzien van drie werkwijzen, 'willekeurig', 'richting' of 'gericht' en past zo bij elke tuin, ongeacht de grootte of het type. In willekeurige modus gaat de maaier zonder vast patroon door de tuin, bij de gerichte modus gaat hij gelijkmatiger heen en weer om te zorgen voor een sneller resultaat. Bij de gemengde modus worden willekeurig en gerichte modus met elkaar afgewisseld. 

De Honda Miimo is uitgerust met drie onafhankelijke 360° "botssensoren" die detecteren wanneer de robotmaaier in contact komt met hindernissen. Wanneer één van deze sensoren wordt geactiveerd, stopt de maaier en draait hij weg van de hindernis, in een andere richting.

Honda Miimo kan hellingen tot 24 graden aan en daar waar het gras dikker of langer is, reduceert hij de wielsnelheid maar behoudt hij de messnelheid om deze gebieden doeltreffend aan te pakken.

De veiligheid wordt verzekerd door twee "tilsensoren" die geactiveerd worden zodra de Honda Miimo de grond verlaat. Bij activatie van deze sensoren wordt hij volledig uitgeschakeld en weerklinkt een alarm. Hij kan dan niet meer gebruikt worden tot de eigenaar de unieke PIN-code invoert. Geheel volgens de nieuwe reglementering betekent dit wanneer het toestel opgetild wordt  de messen stoppen met draaien en dat het bij diefstal niet meer kan gebruikt worden.

De Honda Miimo zal beschikbaar zijn in twee modellen, de 300 en 500, die een maximale omheining van respectievelijk 300m en 500m aankunnen. De Honda Miimo 300 kan tot 2.200 vierkante meter maaien terwijl de Miimo 500 tot wel 3.000 vierkante meter komt, ongeveer de helft van een gemiddeld voetbalveld, waardoor hij geschikt is voor een brede waaier aan tuinen.

Met de introductie van de Honda Miimo komt er een gloednieuw model binnen bij de erkende Honda  tuin en park dealers.

Honda werkt al sinds 1986 aan de ontwikkeling van robotica, met de voorgangers van ASIMO, de meest geavanceerde humanoïde robot ter wereld. De Honda Miimo is het eerste commerciële robotproduct dat het bedrijf produceert voor huishoudelijk gebruik – dit is alvast een eerste stap in het proces om klanten robotoplossingen aan te bieden waarmee ze hun levenskwaliteit thuis verhogen.

De Honda Miimo wordt geproduceerd door Honda France Manufacturing in Orléans. Hij zal begin 2013 verkrijgbaar zijn bij de Europese Honda tuin en park dealers.