Wilde dieren verwelkomen in uw tuin
Van het kleinste insect tot de heimelijkste vos, een rijke verscheidenheid van wilde dieren is van vitaal belang voor onze planeet. Maar zelfs in de meest landelijke gebieden van Europa gaat de wildstand helaas achteruit. Nu stedelijke gebieden steeds grotere delen van het landschap innemen en intensieve landbouw en commerciële bosbouw de natuur blijven verstoren, lijkt het wel alsof we de situatie niet meer in de hand hebben. Toch kunnen talrijke eenvoudige veranderingen in uw eigen stukje buitenruimte de wilde dieren in uw omgeving helpen om te overleven.
We bespreken hier enkele ideeën om wilde dieren in uw tuin te verwelkomen, samen met onze tips om uw tuingereedschap op de meest natuurvriendelijke manier te gebruiken.
Ken uw plaatselijke fauna
Op elke plaats van het continent is altijd wel een bijzonder actieve gemeenschap van wilde dieren in de buurt. Van reptielen tot zoogdieren en van insecten tot vogels, als fervent tuinier bent u waarschijnlijk meer dan vertrouwd met enkele plaatselijke diersoorten. In heel Europa is een levendige mix van vogels aanwezig. Naargelang van uw locatie kunt u reigers, adelaars, papegaaiduikers, distelvinken en zelfs flamingo's spotten. En de meeste Europese tuinen krijgen regelmatig bezoek van eekhoorns, muizen, vossen en konijnen, samen met vele vlinders, bijen, naaktslakken, spinnen en wormen.
Wij zijn sterk afhankelijk van de bestuiving van gewassen en van de voeding van de bodem door deze in het wild levende dieren. De laatste jaren is het aantal bestuivers aanzienlijk gedaald en verschillende hommelsoorten dreigen vandaag uit te sterven. U kunt echter het verschil maken door uw kennis van de plaatselijke fauna te vergroten, door creatief te reageren en door te leren hoe u kunt voorkomen dat u per ongeluk schade veroorzaakt met de tuingereedschappen en met de producten die u gebruikt.
Creatieve tuinideeën
We hopen dat deze ideeën u zullen inspireren om creatief aan de slag te gaan in uw eigen tuin. Uw beschikbare budget zal daarbij geen rol spelen.
1. Open een insectenhotel
Het bouwen van een insectenhotel is geen ingewikkeld project. Sommigen zullen misschien graag een mooie structuur voorzien, maar een gewone stapel hout is eigenlijk al meer dan voldoende. Verzamel enkele takjes, houtblokken en een beetje stro en maak een rommelige toren in een hoek van uw tuin met wat schaduw. U kunt ook recycleerbare materialen zoals kartonnen melkverpakkingen en afval van regenpijpen gebruiken. De ruimte moet lekker vochtig zijn. Zelfs rottend hout en planten zijn welkom in dit hotel! Stop droge bladeren in de kleine openingen in de stapel om deze spleten perfect gezellig en knus te maken voor onze insecten. Voorzie vooral veel tunnels met verschillende afmetingen waarin de insecten kunnen kruipen.
2. Maak gaten voor egels
Egels zijn echte zwervers. Ze gaan op zoek naar voedsel, naar slaapplaatsen en naar andere egels om te paren. Ze zwerven elke nacht tot 2,5 km. U kunt hun zwerftochten door verschillende tuinen vergemakkelijken door kleine gaten te voorzien in de omheiningen rond uw tuin. Praat natuurlijk eerst met uw buren en stel een verbinding met een kleine tunnel of opening voor aan de onderkant van de omheining tussen uw tuinen. Het gat moet een diameter van ongeveer 12 à 13 cm hebben om uw bezoekende egels voldoende kruipruimte te geven.
3. Vogels voederen
De meeste mensen weten dat voeder- en drenkplaatsen vogels zullen lokken naar hun tuin. Een vogeltafel of een vogelbadje brengt echter een zekere verantwoordelijkheid met zich mee. Maak ze regelmatig schoon met een zacht ontsmettingsmiddel om ze ziektevrij en uw bezoekende vogels gezond te houden.
Een calorierijk dieet geeft de vogels een echte energieboost, vooral bij kouder weer. U kunt vetbollen kopen voor uw voederplaatsen of ze zelf maken: meng vet, zoals reuzelspek of niervet, met vogelzaad en leg uw vetbol een nachtje in de koelkast.
Sommige vogels eten liever van de grond dan van een op een zekere hoogte geplaatste voedingstafel. Op de grond geplaatste voederhuisjes kunnen een perfecte voederplaats vormen en voorkomen dat grotere vogels al het voedsel opeten voor de kleinere vogels zoals winterkoninkjes en roodborstjes een kans krijgen.
4. Aanvullende tips om natuurlijke habitats te vormen
Vele tuiniers willen een kort, perfect onderhouden gazon, maar de natuurlijke fauna verkiest lang gras. Misschien kunt u een deel van uw gazon laten groeien. U zult vaststellen dat het een perfecte habitat wordt voor insecten, wilde planten en vlinders. Een composthoop creëert ook een omgeving waarin kevers, wormen en kikkers zich thuis voelen. Een vijver van om het even welke grootte zal fauna aantrekken. U moet wel rekening houden met enkele punten als u een vijver in uw tuin aanlegt:
• Plaats uw vijver op een plek die zowel schaduw als zon krijgt.
• Vul uw vijver met kraan- of regenwater - een goedkoop flesje waterbehandeling uit uw plaatselijke dierenwinkel verwijdert het chloor en maakt het water veilig voor de dieren.
• Plaats stenen of takken aan de randen zodat de dieren gemakkelijk in de vijver raken.
• Voeg waterlelies toe om de algengroei te verminderen en schaduwrijke plekjes te creëren.
Voorzie vooral planten die bestuivende insecten aantrekken. Bijen foerageren graag rond fruit- en groentepercelen. Wilde planten zoals brandnetels, madeliefjes en boterbloemen bloeien voortdurend en vormen het hele jaar een bron van voedsel. Klimplanten, zoals klimop en clematis, bieden beschutting en bescherming, en zijn geliefd bij de fauna.
Faunavriendelijk tuingereedschap
U kunt uw dagelijkse tuinwerkzaamheden bijna volledig uitvoeren zonder de fauna in uw omgeving te verstoren. Veel tuingereedschap heeft functies die u helpen om de door u gecreëerde natuurlijke habitats te beschermen. Met de Honda Miimo robotmaaier kunt u een perimeter rond uw gazon instellen om plekken die buiten de door u bepaalde grenzen vallen, te vermijden. U kunt ook elektrisch tuingereedschap en maaiers gebruiken. Ze produceren minder uitstoot en zijn milieuvriendelijker. Deze snoerloze apparaten werken vaak ook veel stiller en zijn dus minder storend voor uw tuinfauna. U achterhaalt gemakkelijk de slaapgewoonten van wilde dieren die in uw omgeving leven. Als u die informatie hebt, kunt u elke lawaaierige tuinactiviteit op dat moment vermijden.