Tuinfrees: de grond frezen voor het gazon of zaaiklaar maken

Voor je kunt zaaien of een gazon kunt aanleggen, is het slim de grond te frezen. Met een tuinfrees ploeg je de grond als het ware om. Zo verwijder je onkruid en maak je de grond los. Dit is hoe een tuinfrees werkt en waar je hem voor gebruikt.

Hoe werkt een tuinfrees?

Wie voorheen de grond wilde voorbereiden om er bijvoorbeeld in te zaaien, ploegde deze vaak diep om met een schop. Dit omspitten van de grond wordt de laatste jaren minder gedaan. Wanneer je de grond diep omspit, verstoor je het bodemleven. Daarom zijn er steeds meer voorstanders van alternatieve manieren.
Eén van die manieren is het frezen van de grond met een tuinfrees. Een tuin- of grondfrees is een machine die met behulp van messen de bovenste laag aarde omwoelt. De messen breken grove stukken aarde op en verkruimelen deze als het ware. Door de grond met een tuinfrees te bewerken zorg je voor:

- Het beluchten van de grond.
- Een verbeterde structuur van de bodem.
- Betere afwatering van de bodem.

Je legt hiermee de ideale basis voor je gazon, bloemperk of moestuin. Het werken met een tuinfrees is gemakkelijk en ergonomisch verantwoord. Het is veel minder belastend voor je rug dan het traditionele omspitten van de tuin, want de machine doet het werk voor je! Met behulp van accessoires kun je met een frees bijvoorbeeld ook aanaarden, ploegen, aardappels rooien en het gazon verticuteren.

Wanneer gebruik je een tuinfrees?

Zoals genoemd gebruik je een tuinfrees om de grond voor te bereiden voor het zaaien of voor het aanleggen van je gazon. Wanneer je met een stuk grond aan de slag wilt, moet je eerst wat werk verzetten. Om zaden of jonge planten een goede start te geven, wil je de bodem zo goed mogelijk voorbereiden. In een zware, dichte bodem kunnen planten niet goed wortelen en op plekken waar veel onkruid groeit, hebben jonge planten weinig kans. Door het onkruid te verwijderen en de bodem luchtig te maken, maak je je bodem geschikt om in te zaaien. In een luchtige bodem kunnen planten beter wortelen en kunnen ze dus ook beter bij het water en de voedingsstoffen.

Tuinfrees: frees grond om gazon voor te bereiden

De grond voorbereiden met een tuinfrees

Zoals gezegd is het belangrijk om voor de aanleg van een gazon, moestuin of border de grond voor te bereiden. De tuinfrees is hierbij een handige machine. Dit is hoe je in stappen te werk gaat.

- Grond testen – voor je weet hoe je je grond kunt verbeteren, moet je weten wat de huidige staat van de grond is. Met behulp van een bodemtest meet je de pH-waarde. Zo tussen de 5.0 en de 6.0 is ideaal. Is de waarde lager? Strooi dan kalk. Is de waarde hoger? Dan kun je deze verlagen door de grond te verzuren met turf.
- Grond schoonmaken – verwijder stenen, onkruid, plantenwortels en dergelijke om de grond te vereffenen.
- Bewerk de grond met de tuinfrees – door de tuinfrees te gebruiken, maak je de grond luchtig, werk je de overgebleven restjes onkruid weg en verbeter je de structuur van de grond.
- Verbeter de grond – je kunt de grond naar wens verbeteren door hier compost of mest doorheen te werken.
- Egaliseer de grond – met een hark kun je de grond egaliseren. Stamp deze daarna voorzichtig aan en hark dan nogmaals.

Nu ben je klaar om je gazon aan te leggen of met je moestuin of border te starten!

Welke tuinfrees past bij mij?

Honda biedt verschillende tuinfrezen aan die voor verschillende tuinklussen geschikt zijn. Honda onderscheidt de volgende modellen:

- Micro
- Mini
- Compact
- Veelzijdig
- Tegengesteld draaiend

Alle Honda tuinfrezen zijn hoogwaardige machines die zijn ontwikkeld met behulp van slimme technologieën de ervoor zorgen dat het werk met zo weinig mogelijk inspanning gedaan kan worden. Ze beschikken over zuinige en betrouwbare 4-taktmotoren. Deze motoren hebben een lage uitstoot en maken weinig lawaai, wat het werken met deze frezen prettig maakt.
De frezen onderscheiden zich in verschillende functionaliteiten. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het motorvermogen, het aantal versnellingen en de freesbreedte. De Micro, Mini en Compact modellen kunnen opgevouwen worden, wat het gemakkelijk maakt deze op te slaan of mee te nemen.
Overweeg je een tuinfrees aan te schaffen? Raadpleeg dan een Honda-dealer bij jou in de buurt. De Honda dealer kan je helpen het juiste model voor jouw wensen te vinden en geeft gericht advies. Eenmaal je een keuze hebt gemaakt, kan je een kijkje gaan nemen in onze e-shop.