De positieve invloed van tuinieren op onze lichamelijke gezondheid

Welkom bij de Honda Tuinclub.

Uw tuin is natuurlijk een ruimte om even te ontspannen en rustig na te denken. Maar hij levert ook voordelen op voor uw gezondheid en is dus eigenlijk een fitnessclub in open lucht zonder duur abonnement. Ontdek de positieve gevolgen van elke dag tuinieren voor uw lichaam en geest, en de interessante parallellen tussen tuinieren en yoga. 

Tuinieren kan natuurlijk vermoeiend zijn. Maar vergeet niet dat elke spier van uw lichaam een stevige oefening krijgt als u planten en groenten verzorgt. Er zijn oefeningen die veel energie vergen zoals spitten en maaien, en er zijn meer delicate taken zoals snoeien en onkruid verwijderen. Tuinieren is dus altijd een allround training.

De conditietraining van de tuinier

De manier waarop u uw spieren tijdens het tuinieren stretcht en verstevigt, kan een blijvende impact hebben op uw lichamelijke sterkte en soepelheid. Vergeet ook de voordelen voor uw medische gezondheid niet door een vermindering van het risico op hartziekten, diabetes en hoge bloeddruk.

En als u fysieke inspanningen kunt combineren met iets dat u zeer graag doet, zoals het creëren van een mooie ruimte in uw tuin, wordt het leven veel aangenamer. Tuinieren biedt bovendien talrijke seizoensgebonden activiteiten. Het voorzien van afwisselingen in uw oefeningen zal dus nooit een probleem zijn.

Vitamine D door blootstelling aan zonlicht
Door gewoon buiten te zijn, geniet uw lichaam al van talrijke positieve invloeden. De serotonine die uw lichaam aanmaakt door blootstelling aan zonlicht, verstevigt uw beenderen, versterkt uw immuunsysteem en geeft u een positief gevoel.

Conditietraining voor het hart
Het gazon maaien, spitten om groentebedden aan te leggen, aarde schoffelen en bladeren bijeenharken kunnen intensieve oefeningen zijn voor het hart. Bij dit type van werk verbrandt u bovendien elk uur ongeveer 300 calorieën.

Soepelheid van de spieren
Wieden, snoeien en planten zijn delicatere taken, maar leveren evenveel voordelen op voor uw lichamelijke gezondheid. De geconcentreerde en repetitieve aard ervan verbeteren uw fijne motorische vaardigheden en de sterkte van uw spieren.

Bekijk tuinieren als een conditietraining. Stretch uw spieren voor u begint en wissel de taken af. Eerst licht werk, dan zware taken, dan misschien weer lichtere tot u een perfect evenwicht vindt.

Yoga en tuinieren

Yoga is een vorm van oefeningen die een positieve impact hebben op lichaam en geest. Ze combineert lichamelijke inspanningen met ademhalingstechnieken, stretching en houdingen. Vele mensen zijn ervan overtuigd dat tuinieren een therapeutisch effect heeft. Er bestaan immers talrijke parallellen tussen tuinieren en yoga.

Lichamelijke inspanning
In tuinieren en in yoga gebruikt u meerdere spieren. U kunt uw kracht traag en repetitief opbouwen en telkens meer halen uit elke training. Deze inspanningen verbeteren uw spiertonus en uw algemene soepelheid.

Mindfulness
Bij het wieden in uw tuin en bij het uitoefenen van yoga gebruikt u een gevoel van concentratie en kalmte dat uw mentaal welzijn verbetert. Zoals we vermeld hebben in onze Tuinieren voor mindfulness blog, helpt de manier waarop u uw ademhaling controleert en contact houdt met uw omgeving om gevoelens van spanning en stress vrij te maken en om rustig te worden.

Voeding
Tuiniers weten het zeer goed: hoe meer we planten in een tuin, hoe meer we later kunnen oogsten. Maar hoeveel mensen passen deze redenering toe op hun geest en op hun lichaam? Yoga gaat over meer dan lichamelijke oefeningen. Het gaat ook over zelfzorg. Aandacht, voeding en ervoor zorgen dat uw lichaam de perfecte balans van ingrediënten krijgt om echt te bloeien.

Net zoals tuinieren, is yoga een transformationele activiteit. Een resultaat van consequente inspanningen en een continue verbetering. Net zoals yogi's waarderen tuiniers de momenten waarin schijnbaar niets gebeurt even sterk als een leven dat in volle bloei staat. Niets in tuinieren of yoga moet overijld gebeuren. En dat is de perfecte manier om de zaken aan te pakken.