De grasmaaier: het perfecte gereedschap voor een mooi gazon

Een strak en mooi groen gazon, wie droomt er niet van? De grasmaaier is hét gereedschap om je gazon mooi en gezond te houden. Er zijn vele soorten grasmaaiers, zoals elektrische maaiers en robotmaaiers. Wij vertellen je meer over de verschillende typen grasmaaiers en het gebruik hiervan.

Welke grasmaaier past bij mij?

Wanneer je je oriënteert op een grasmaaier, ontdek je al snel dat er veel verschillende soorten grasmaaiers zijn. Ze hebben elk hun voor- en nadelen en specifieke eigenschappen om de klus te klaren. Honda biedt verschillende grasmaaiers aan. Denk hierbij aan:

Grasmaaier : de bekende grasmaaier, die de meeste tuiniers in hun schuur hebben staan om het gazon mee te maaien. Honda besteedt bij de ontwikkeling van apparaten veel aandacht aan het gebruiksgemak. De modellen onderscheiden zich naast technische specificaties ook in het type aandrijving. Zo biedt Honda verschillende typen grasmaaiers aan. Denk hierbij aan de krachtige benzine- en accumaaiers, maar ook aan elektrische grasmaaiers. Bekijk hier het complete assortiment grasmaaiers of ontdek ze in onze e-shop.

Zitmaaier : een zitmaaier maakt maaien een stuk gemakkelijker. Het is, zoals de naam al doet vermoeden, een maaier waarop je kunt zitten. De zitmaaiers van Honda zijn eveneens ontwikkeld met gebruikersgemak als aandachtspunt. Zo zijn de maaiers heel gemakkelijk te bedienen. Met het Versamow mulchsysteem verspreid je het gemaaide gras meteen als natuurlijke meststof over het gazon. Een zitmaaier is een uitkomst voor wie flinke stukken gras moet maaien. De zitmaaiers van Honda werken op benzine en zijn uitgerust met een betrouwbare en zuinige viertaktmotor. Ook binnen de zitmaaiers zijn er verschillende modellen. Ze onderscheiden zich bijvoorbeeld in het vermogen van de motor, de inhoud van de grasvangzak en wat andere technische specificaties. Bekijk hier het complete assortiment zitmaaiers of ontdek ze in onze e-shop.

Robotmaaier : gemak dient de mens. Hoewel we allemaal houden van een mooi en strak gazon, staat maaien niet bij iedereen hoog op het lijstje van favoriete tuinklussen. Een robotmaaier neemt het werk letterlijk uit handen, je hoeft nooit meer zelf te maaien (4) . Honda biedt verschillende robotmaaiers aan in de HRM en Miimo-serie. Het belangrijkste bij de aanschaf van een robotmaaier is de juiste oppervlakte die hij kan maaien. Zo kun je voor maai-oppervlaktes tot 400 m2 prima af met de HRM 40, maar heb je voor een groot gazon tot 4000 m2 de Miimo 3000 nodig. Echte grootgrondbezitters, met een gazon van wel meer dan 4000 m2 kunnen verschillende Miimo’s laten samenwerken. Hoe groot je gazon ook is, Miimo kan de klus voor je klaren!. Bekijk hier het complete assortiment robotmaaierse-shop

Ruwterreinmaaier : Weilanden en bermen zijn doorgaans wat moeilijker te onderhouden dan een vlak en strak gazon. Speciaal voor deze plekken heeft Honda ruwterreinmaaiers ontwikkeld. Deze sterke machines hebben alles in huis om ruwe terreinen met hoog gras aan te pakken. De vier modellen die Honda aanbiedt onderscheiden zich voornamelijk in het maaidek. Zo vind je altijd een model wat past bij jouw wensen. De ruwterreinmaaiers zijn robuust en gemaakt voor stevige klussen.

Bekijk hier het complete assortiment ruwterreinmaaiers of ontdek onze e-shop.

Laat je vooraf goed informeren, door bijvoorbeeld de Honda dealer, zodat je de juiste keuze maakt.

grassmaaier

Benzine, accu of elektrisch?

Zoals al eerder in dit artikel genoemd, vind je maaiers in verschillende varianten. Zo is de grasmaaier verkrijgbaar op benzine, maar ook met een accu. Daarnaast is er nog een elektrische variant. De verschillende varianten hebben elk hun voor- en nadelen. We zetten er enkele op een rijtje.

- Benzine: deze machines zijn zeer krachtig en daarom vaak het meest geschikt voor zware klussen. Daarnaast is een benzine-apparaat, zoals genoemd, handig in het gebruik door de wendbaarheid.

- Accu: het gemak van een accu-machine zit hem vooral in het feit dat je draadloos kunt werken. Hierdoor ben je ‘vrij’ in je beweging en zit je niet gebonden aan een kabel. Dit voordeel geldt ook voor apparaten die werken op benzine. Doorgaans zijn machines met een accu wel stiller dan de benzine-varianten en is er geen sprake van uitstoot van gassen.

- Elektrisch: met een elektrische grasmaaier heb je een krachtige machine, die doorgaans vrij weinig geluid maakt en is er, net als bij de accu-variant, ook geen sprake van uitlaatgassen.

Welke variant het best bij jou past, hangt af van je voorkeuren en de klussen waar je het apparaat voor wilt gebruiken. Neem dit mee bij de keuze voor een maaier.

Gebruik en onderhoud van de grasmaaier

De maaiers worden doorgaans het meest in het voorjaar en de zomer gebruikt. In de zomer (6) groeit je gras vaak het snelst, waardoor je tijdens dit seizoen het meest zult maaien. Maar ook bij het maaien in het najaar en vlak voor de winter (7), bij de laatste maaibeurt, worden de machines gebruikt. De machines van Honda zijn veelal ontwikkeld om in alle seizoenen te kunnen gebruiken. Om je degelijke machine in een goede conditie te houden, is het uiteraard belangrijk om onderhoud te plegen. Het onderhoud aan een grasmaaier kun je zelf doen, maar ook laten doen. We vertellen je er in het artikel over onderhoud aan grasmaaiers (8) graag meer over.

Informeren

Overweeg je een grasmaaier aan te schaffen? Lees je dan goed in op de verschillende mogelijkheden en toepassingen die er zijn. Voor een gericht advies kun je terecht bij een Honda dealer bij jou in de buurt. Je beslissing al genomen ? Neem dan een kijkje in onze e-shop en bestel de grasmaaier die bij je past.