Gazononderhoud : hoe kun je het beste je gazon onderhouden ?

Een mooi gazon vergt onderhoud. Van maaien en bemesten tot mos en vilt verwijderen, er is best het nodige te doen om het gras mooi te houden. We vertellen je graag meer over gazononderhoud, zodat jij met je tuin aan de slag kunt.

Verschillend gazononderhoud per seizoen

Het gazononderhoud verschilt sterk per seizoen. Dat is ook niet gek. In de winter is het gazon bijvoorbeeld in rust, waardoor je het zelf best ook zo veel mogelijk met rust laat. In het voorjaar en de zomer maakt het gras periodes van sterke groei door, je moet dan soms wel twee keer per week maaien.
In de zomer, wanneer het soms erg droog kan zijn, moet je het gras soms besproeien. Je merkt dus dat er per seizoen specifieke klussen zijn. Houd je gazon altijd goed in de gaten om te zien welke klussen je moet doen.

Gazon maaien en de laatste maaibeurt

Veruit de meest voorkomende klus om je gazon mooi te houden, is het maaien van het gras. Tijdens de periodes van groei in het voorjaar en het begin van de zomer, moet je soms wel twee keer per week maaien om het gazon mooi te houden.
In het najaar maai je juist minder vaak. En aan het eind van het najaar is het tijd voor de laatste maaibeurt. Je laat het gras dan juist iets langer om het te beschermen tegen de vorst.

Na deze laatste maaibeurt kun je de grasmaaier opbergen tot aan het voorjaar. Belangrijk is het om goed onderhoud te plegen aan je grasmaaier en hem grondig schoon te maken voor je hem opruimt. Dit is belangrijk voor het behoud van je apparaat en door goed onderhoud te plegen, verleng je de levensduur van je grasmaaier.

Gazononderhoud: hoe kun best je gazon onderhouden?

Gazon verticuteren

In het voorjaar en eventueel in het najaar kun je het gazon verticuteren. Door te verticuteren, verwijder je mos of vilt uit het gazon en verbeter je de kwaliteit ervan.
Verticuteren kun je doen met behulp van de compacte tuinfrees van Honda. Deze tuinfrees is een multifunctioneel gereedschap dat beschikt over een handige verticuteerfunctie. Het krachtige apparaat zorgt ervoor dat mos en vilt uit het gazon verwijderd worden.

Gazon bemesten

Ten slotte heeft het gazon ook voeding nodig. Het bemesten van het gazon kun je het beste in maart, juni en oktober doen. Door te bemesten, geef je de grond voedingsstoffen die zorgen voor sterk en mooi gras.
Een natuurlijke vorm van bemesting is mulching. Door te mulchmaaien laat je de afgesneden grasresten weer vallen op het gazon waardoor deze voeding afgeven aan het gras. Mulching past uitstekend bij het ecologisch tuinieren. Wie ecologisch tuiniert houdt zo veel mogelijk rekening met de natuur en het milieu.
Er zijn verschillende apparaten die het gazononderhoud makkelijker maken. Van robotmaaier tot tuinfrees, Honda biedt een uitgebreid assortiment aan tuingereedschappen die je bij het gazononderhoud kunnen helpen. Raadpleeg een Honda dealer bij jou in de buurt voor meer informatie over onze gereedschappen en advies op maat.