Het gazon verticuteren : wanneer en hoe ga je te werk ?

Wie zijn gazon graag mooi wil houden, zal onderhoud moeten plegen. Een belangrijke onderhoudsklus van het gazon is verticuteren. Hiermee zorg je voor een mooie en gezonde grasmat. Maar, je gazon verticuteren, hoe doe je dat nu precies?

Je gazon verticuteren, wat is dat eigenlijk?

In het gazon kan na verloop van tijd een viltlaag ontstaan. Deze laag van mos en oude grasresten kan het gazon verstikken. Dat gebeurt als de laag te dicht is. De wortels van het gras krijgen onvoldoende water, lucht en voeding, waardoor de kwaliteit van je gazon achteruit gaat. Om je gazon mooi te houden, is het daarom belangrijk om met regelmaat te verticuteren. Door dit te doen, verwijder je de viltlaag en zorg je ervoor dat er weer lucht in de bodem komt. Door te verticuteren, kam je als het ware deze laag uit je gazon.

Wanneer kun je het best verticuteren?

Er zijn twee momenten in het jaar waarop het slim is om je gazon te verticuteren. Je doet dit het best in het vroege voorjaar, in maart of april, en aan het eind van de zomer, in september of oktober. De eerste keer is het meest belangrijk. Het gras begint in die periode weer te groeien na een periode van rust. Het is daardoor sterk en zal sneller herstellen. Verticuteren doe je het best op een droge dag, hiermee voorkom je dat de resten van mos en vilt blijven plakken aan het apparaat. De tweede keer is optioneel, in september of oktober kun je het verticuteren indien nodig herhalen.

Gazon verticuteren

Hoe gazon verticuteren?

Je kunt het gras met de hand verticuteren met behulp van een verticuteerkam. Dit is echter een zware klus. Er zijn handige machines die je hierbij kunnen helpen. Zo zijn er specifieke verticuteermachines, maar biedt Honda ook veelzijdige apparaten aan die zijn uitgerust met een verticuteerfunctie. Denk bijvoorbeeld aan de compacte tuinfrees van Honda. Dit multifunctionele gereedschap gebruik je natuurlijk om de grond in je tuin voor te bereiden, maar beschikt daarnaast ook over een verticuteerfunctie, waarmee je het gazon gemakkelijk en snel verticuteert.

Meer gazononderhoud

Naast het verticuteren van je gazon zijn er nog een aantal klussen die je helpen om je gazon mooi te houden. Denk aan regelmatig maaien, maar er is meer. In de blog “Hoe het best uw gazon onderhouden?” lees je al onze tips en tricks voor een prachtig gazon!

Wil je graag meer informatie om te ontdekken of een tuinfrees met verticuteerfunctie jou kan helpen bij het tuinonderhoud? Raadpleeg dan eens een Honda dealer bij jou in de buurt. Daar ontvang je advies op maat om de juiste keuze te maken.