Hoe grasmaaien voor het mooiste gazon? | Grasmaaien tips

Een mooi gazon, we willen het allemaal. Maar, hoe krijg je dat voor elkaar? Wij geven tips hoe je met grasmaaien het beste resultaat kunt bereiken. 

Wanneer grasmaaien?

Dat het gras in de zomer het snelst groeit, is voor velen geen geheim. Dan maai je het meest. Maar ook in het voor- en naseizoen is het van belang het gras regelmatig te maaien. De eerste maaibeurt, in het voorjaar, doe je wanneer het buiten boven de 10 graden is, ongeveer vanaf april. In het voorjaar is een wekelijkse maaibeurt meestal voldoende.
In de zomer, bij mooi weer, groeit het gras het snelst. Je maait dan misschien wel twee keer per week. Doordat het gras zo snel groeit, heb je misschien de neiging om korter te maaien. Doe dit niet! Wanneer je het gras te kort maait, is het kwetsbaarder en droogt het sneller uit. We leggen je er meer over uit in het artikel ‘Grasmaaien met warm weer’.
Wanneer de temperaturen in de herfst wat lager worden, zul je merken dat je minder vaak hoeft te maaien. Hoe vaak je maait, hangt dan ook af van de droogte. Bij droog weer zul je minder maaien, bij vochtig weer iets meer. Aan het eind van de herfst, tot en met oktober, is het tijd voor de laatste maaibeurt. We vertellen hier meer over in het artikel ‘Grasmaaien in de winter’.
Belangrijk: maai het liefst bij droog weer. Nat weer geeft bij het maaien minder mooie resultaten, omdat het gras een soort plakkaten vormt.

Hoe uw gras maaien voor het beste resultaat

Hoe grasmaaien?

Hoe je maait, hangt uiteraard af van welk gereedschap je gebruikt. Zo kun je maaien met de bekende grasmaaier, maar kun je ook een robotmaaier of zelfs een zitmaaier gebruiken. Voor het mooiste resultaat maai je in rechte banen. De volgende maaibeurt maai je loodrecht op deze banen. Dit wissel je zo telkens af.
Wist je dat de slimme Miimo robotmaaier van Honda met logisch maaien dit zelf al toepast. De Miimo maait het gazon systematisch in banen van 5 meter, op een efficiënte manier.

Welke maaihoogte?

Je maait het gras niet altijd op dezelfde hoogte. Dit hangt onder andere af van de weersomstandigheden, maar ook van het doel van je gazon. Een siergazon kun je meestal wat korter maaien dan een gazon waar op gespeeld wordt. Dit komt doordat een siergazon meestal minder belast wordt. De standaardhoogte voor een gazon ligt meestal tussen de 3 en de 5 cm. Maar, aangeraden wordt om bij temperaturen van 25 graden of hoger niet korter te maaien dan 5 cm om uitdroging te voorkomen. Tijdens de laatste maaibeurt houd je het gazon iets langer. Stel de grasmaaier dan in op 5 cm. Door het gras iets langer te houden, bescherm je het goed tegen de kou.

Maaihoogte instellen

Je kunt de maaihoogte van je grasmaaier op de meeste grasmaaiers makkelijk instellen. Op de Honda zitmaaiers doe je dit via het bedieningspaneel. De robotmaaiers stel je eveneens in via het bedieningspaneel, behalve de HRM 40 Live en de HRM 3000. Deze modellen kun je instellen via de smartphone app.
Op zoek naar de perfecte machine om jouw tuin te onderhouden? Raadpleeg een Honda dealer bij jou in de buurt of bekijk ons assortiment voor meer informatie. Bezoek ook eens onze e-shop.