Tuintrends 2023 : onderhoudsvriendelijk, milieubewust en klimaatbestendig

Ben jij van plan je tuin aan te passen en benieuwd naar wat de trends van 2023 zijn? Wij vertellen het je! Ook aankomend jaar staan onderhoudsvriendelijke, milieubewuste en klimaatbestendige tuinen weer centraal. En zo zien die er uit!

De onderhoudsvriendelijke tuin

We leiden vaak een druk bestaan, waarin we blij zijn met een moment voor onszelf om tot rust te komen. Er is dan niets heerlijker dan genieten in de tuin. Lekker in het zonnetje met een goed boek, dan lukt ontspannen wel. Maar een tuin vergt ook onderhoud en daar hebben we niet allemaal evenveel tijd voor. Begrijpelijk! Daarom zijn velen op zoek naar een mooie, groene tuin, die weinig onderhoud vergt. Belangrijk is om te beseffen dat een onderhoudsvrije tuin een illusie is. Onderhoud zul je altijd moeten plegen, zelfs al zou de gehele tuin betegeld zijn. Maar met een onderhoudsvriendelijke tuin zul je minder onderhoud hoeven plegen en dus meer tijd overhouden om te genieten. Een onderhoudsvriendelijke tuin kenmerkt zich onder andere door borders met planten die niet al te veeleisend zijn. Je kunt hierbij denken aan:

- Lavendel
- Klimop
- Varens

Ook kun je je in de onderhoudsvriendelijke tuin werk uit handen laten nemen. En dan hebben we het nu even niet over een hovenier, maar over een robotmaaier ! Een slimme, automatische grasmaaier die het gazon voor jou pico bello in orde houdt. Dat klinkt nog eens gemakkelijk! Dan houd jij meer tijd over om met een boekje in de zon te zitten.

De milieubewuste tuin

Een andere tuintrend van 2023 is de tuin waarin het milieu en de natuur om ons heen steeds meer ruimte krijgt. In deze wilde tuin geen strakke tegelpaden of kunstgras, maar volop ruimte voor de natuur. Denk aan planten die bijen en vlinders aantrekken en deze nuttige insecten van voeding voorzien. Maar denk ook aan hagen met besjes voor vogels, vogelhuisjes en insectenhotels en nog veel meer. Wil je het echt serieus aanpakken? Verdiep je dan eens in ecologisch tuinieren. In een ecologische tuin laat je de natuur haar gang gaan en geef je ruimte aan alle flora en fauna. Zo draag jij dicht bij huis je steentje bij aan een betere wereld.

De klimaatbestendige tuin

Tenslotte is er de klimaatbestendige tuin. Hier is eigenlijk geen ontkomen aan. En met de steeds extremere weersomstandigheden is het verstandig je hier eens in te verdiepen. We krijgen immers te maken met steeds warmere zomers, steeds langere periodes van droogte, maar ook steeds hevigere neerslag. De tuin kan het tijdens die extreme weersomstandigheden zwaar te verduren hebben. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor hun tuin hier op aan te passen.
De klimaatbestendige tuin heeft bijvoorbeeld beplanting die goed tegen droogte kan, waardoor je minder regenwater hoeft te gebruiken om te besproeien tijdens droogte. Ook houd je in de klimaatbestendige tuin rekening met het opvangen van water. Denk aan het ontkoppelen van de regenpijp op het riool, om zo het riool minder te belasten. Kies er in plaats daarvan voor om het regenwater op te vangen of bijvoorbeeld langzaam in de bodem te laten infiltreren met behulp van een wadi.
Ben jij nog op zoek naar praktische tuingereedschappen die jou helpen om je tuin helemaal naar wens te maken ? Raadpleeg dan eens een Honda dealer bij jou in de buurt voor advies op maat !