De beste upcycling ideeën om uw tuin een mooie opknapbeurt te geven binnen een bepaald budget

Welkom bij de Honda Tuinclub.

Als u dit jaar meer thuisblijft, zoekt u misschien ideeën om uw tuin op te knappen of te upgraden binnen een bepaald budget. U kunt bijvoorbeeld gebruikte voorwerpen upcyclen. Dit is een milieuvriendelijke en kosteneffectieve manier om mooie resultaten te boeken.  We geven hierna enkele van onze favoriete, duurzame tuinideeën om u te inspireren voor een perfecte start.

Het upcyclen van uw tuin begint vaak met gewone voorwerpen die we allemaal kennen. Oude jampotten, plastic flessen en een pot verf... meer hebt u niet nodig. Wie meer tijd en energie heeft, zou een palletplantenbak kunnen maken. We geven enkele tips en richtlijnen om u te helpen bij uw ambitieuze of bescheiden upcycling initiatieven. 

5-stappenhandleiding voor het maken van een geupcyclede palletplantenbak

U maakt zelf een keurige en mooie palletplantenbak in uw tuin of op uw balkon waar iedereen uw creatie kan bewonderen. U hoeft geen professionele tuinvaardigheden te hebben om grote impact te maken met herbruikbaar materiaal.

U hebt ook geen professionele kennis en vaardigheden nodig om een grote indruk te maken met herbruikbaar materiaal. U hebt gewoon een kleine pallet nodig die u, vaak gratis, bij lokale bedrijven kunt vinden omdat een dergelijke pallet meestal verpakkingsafval van geleverde goederen is.

Tuintip: sommige pallets hebben ongelijkmatige planken op de voor- en achterkant. Als u twee pallets kunt vinden, hebt u extra planken om uw pallet gelijkmatig af te werken.

Stap 1

We raden u aan om handschoenen te dragen om uw handen te beschermen tegen splinters bij het afwerken van de scherpe randen met schuurpapier. Het hangt af van de constructie van uw pallet, maar soms moet u met een klauwhamer enkele planken verwijderen om voldoende ruimte te maken tussen elke twee planken om uw planten te laten groeien. Gebruik eventueel enkele extra planken van de tweede pallet zodat de planken vooraan en achteraan één lijn vormen. Verf uw palletplantenbak in een door u gekozen kleur als u tevreden bent met het resultaat.

Stap 2

Meet eerst de achterkant van de plantenbak om te bepalen hoeveel onkruidweefsel u nodig hebt om deze achterkant te bedekken en bevestig het weefsel met een nietjespistool. Meet dan de breedte en de diepte van de planken van de pallet en snij het weefsel op maat. Bevestig het weefsel op de pallet om hangende vakken te maken tussen de planken.

Stap 3

Meet en snij het onkruidweefsel voor de binnenkant van uw palletplanken om de potgrond en de planten op te vangen. Bevestig het weefsel op de bovenkant van elke plank met uw nietjespistool. Snij alle randen af met een schaar om het geheel mooi af te werken.

Stap 4

Uw palletplantenbak is nu klaar om gevuld te worden met potgrond. Druk hem stevig vast met uw hand (niet te stevig om het onkruidweefsel niet los te trekken uit de nietjes) zodat er geen overtollige potgrond uit de zijkant valt. Maak met de punten van uw schaar voorzichtig enkele kleine gaatjes voor waterafvoer in het weefsel van elke plank.

Stap 5

Uw palletplantenbak is klaar en u kunt nu bloemen, kruiden en zelfs vetplanten gebruiken om een prachtig geheel te creëren. Denk goed na over de ruimte waar u uw plantenbak zult plaatsen omdat de weersomstandigheden belangrijk zijn. Krijgen de planten veel schaduw of zon? Regent het veel in uw streek of woont u in een droog klimaat? De antwoorden op deze vragen zullen bepalen wat u best plant. Als de plantenbak volledig klaar is, kunt u een beetje meststof toevoegen om uw planten een mooie start te geven in hun nieuwe huis.

Gewone huishoudelijke spullen ombouwen tot geupcyclede tuinobjecten

Als u zich echter niet zeker genoeg voelt voor deze palletplantenbak of als u momenteel niet veel tijd hebt, bestaan er toch enkele snelle en eenvoudige manieren om uw tuin een goedkope en duurzame opknapbeurt te geven.

U kunt talrijke spullen uit het huishouden die u niet meer nodig hebt, gemakkelijk ombouwen tot nuttige of mooie voorwerpen. Dat is natuurlijk een zeer goedkope oplossing. Het kost alleen wat tijd, zorg en verbeelding om de milieuvriendelijke tuin van uw dromen te maken.

Upcycling Tip 1

Plastic flessen zijn ideale miniplantenbakken, van een klein waterflesje van een halve liter tot een fles voor frisdranken van 2 liter. Zoek enkele flessen bij uw huishoudelijke recycling producten en snij ze op de juiste maat en lengte voor de zaden of kruiden die u wilt planten.

Ze zijn geweldig als basisplanter voordat u uw plant gaat oppotten in iets stevigers als deze volwassen is. Nog een mooie tuintip: plaats uw tomaten- of Spaanse peperplanten eerst in een plantenbak uit een plastic fles.

Of u kunt wat meer tijd besteden aan het knippen van uw flesjes met een leuke hoek en deze verven als een vaste pot voor planten en bloemen. Hangende plantenbakken uit plastic flessen geven uw geupcyclede tuin een stijlvolle look. U kunt ze bovendien zeer gemakkelijk zelf maken. Maak gewoon twee kleine gaatjes met de punten van uw schaar aan beide zijden van de bovenkant, steek een touw door deze gaten, maak een stevige knoop en kies een mooie plaats om uw nieuwe plantenbak op te hangen.

Upcycling Tip 2

Duurzaamheid kan prachtig zijn als u uw oude jampotten recycleert om rustieke lantaarns te maken voor de ruimte rond uw woning. Ze zijn bijzonder efficiënt in uw gezellige zithoek.

Maak uw jampotten schoon met warm zeepwater en laat ze drogen aan de lucht. Gebruik mallen om vormen te tekenen op afneembaar zelfklevend papier. Bloemen, sterretjes en harten geven altijd een mooi resultaat. Snij de vormen uit en kleef ze op de zijkanten van de pot. Als u geen zelfklevend papier vindt in een winkel in uw buurt, kunt u ook normaal papier en dubbelzijdige tape gebruiken.

Spray de buitenkant van de pot met beglaasde beglaasing voor een gelijkmatige afwerking. Als de pot droog is, verwijder dan het gelakte papier om uw beglaasde patronen te laten zien. Naargelang van de grootte van uw jampot kunt u theelichten of kleine votiefkaarsen in de pot plaatsen. Gebruik zand in de pot om de kaars stevig te kunnen vastzetten zodat ze niet kan verschuiven.

Upcycling Tip 3

Wanneer een oude plantenpot er wat versleten uitziet, gooit u hem vaak weg om een nieuwe te kopen. Maar de duurzame tuinier zoekt een betere oplossing en geeft de oude potten een nieuw leven met wat verf en creativiteit.

Maak uw oude pot schoon met een schrobbenborstel en een beetje zeep. Laat ze drogen aan de lucht. Het type lak dat u moet gebruiken, hangt af van het oppervlak dat u moet bewerken: plastic, klei of cement. Zoek hiervoor de nodige informatie.

We geven toch een tip: spuitlak geeft plastic plantenpotten een mooie opknapbeurt en garandeert een snelle en gemakkelijke afwerking. Draag altijd handschoenen en een gelaatmasker en spuit de lak buiten.

U kunt blokken, patronen, strepen of symbolen gebruiken. Geef uw verbeelding de vrije teugel!