Onderhoudsvrije tuin die toch groen is

Voor wie wel van een tuin wil genieten, maar weinig tijd (of zin heeft) om veel onderhoud te plegen, zijn er voldoende opties voor een onderhoudsvrije tuin. Met deze tips is het maximaal genieten, met minimale inspanning.

Wat is een onderhoudsvrije tuin?

Een onderhoudsarme tuin… Een term die je steeds vaker hoort. Het klinkt als een droom en om eerlijk te zijn, is het dat ook wel een beetje. Zelfs een tuin die volledig betegeld is, heeft nog onderhoud nodig. Wel zijn er voldoende mogelijkheden om het onderhoud in je tuin te beperken. We spreken daarom ook wel van een onderhoudsarme tuin.

Robotmaaier: moeiteloos een mooi gazon

Een gezond en strak gazon is een mooie eyecatcher in elke tuin. Maar om het gazon altijd in die staat te houden, moet je flink wat onderhoud plegen. De meeste tijd van het gazononderhoud gaat naar het maaien van het gras. Tijdens een warme periode moet je dit soms wel twee keer per week doen. Als je een flink gazon hebt, dan kun je voorstellen dat je hier heel wat uren aan kwijt bent. Een robotmaaier is dan de perfecte hulp voor deze klus. Een robotmaaier is een automatische grasmaaier die dit klusje voor jou uit handen neemt. Honda biedt een uitgebreid assortiment robotmaaiers aan, waardoor er voor elk gazon én voor elke wens een passende robotmaaier is.

Kies voor onderhoudsvrije planten

Er zijn planten die regelmatig in vorm gesnoeid moeten worden, maar ook planten die veel eisen stellen aan hun standplaats. Die hebben bijvoorbeeld een zure of juist kalkrijke grond nodig en mogen weer niet te nat of te droog staan. Het is het beste om deze planten links te laten liggen als je een onderhoudsarme tuin wilt. Ga liever voor vaste planten die weinig eisen stellen. Voorbeelden hiervan zijn:

- Varens
- Lavendel
- Kogeldistel
- Sedum
- Bodembedekkers als tuingeranium, lievevrouwenbedstro en vrouwenmantel
- Klimop

Ga onkruid tegen met een mulchlaag

Op lege plekken tussen de planten in je border of elders in je tuin kan snel onkruid groeien. Dit moet je verwijderen, wat tijd kost. Door een mulchlaag aan te brengen, voed je niet alleen de bodem, maar geef je ook onkruid minder kans. Je kunt een mulchlaag van grasmaaisel gebruiken, maar ook van ander organisch materiaal zoals bijvoorbeeld compost. Ook kun je deze ruimtes bedekken met cacaodoppen of boomschors.
Tip: heb je grote lege plekken in je tuin? Kies hier dan voor groene bodembedekkers; dit zijn planten die laag blijven en zo de bodem bedekken en onkruid minder kans geven.

Het juiste gereedschap

Ook in een onderhoudsvrije tuin ontkom je niet geheel aan onderhoudsklussen. Klussen die je nu eenmaal uit moet voeren, zijn bijvoorbeeld snoeien en ook het gazon vergt onderhoud. Je kunt een hovenier inschakelen die je helpt, maar je kunt het ook zelf doen. Wist je dat een klus al een stuk makkelijker wordt met het juiste gereedschap. Honda heeft een uitgebreid assortiment tuingereedschappen die jou helpen de klussen te klaren. Van sterke heggenscharen tot de multifunctionele Versatool.. Deze gereedschappen zijn gebruiksvriendelijk, krachtig en onmisbaar in jouw tuin.
Wil je advies over welk gereedschap jij nodig hebt? Breng dan eens een bezoek aan een Honda dealer bij jou in de buurt. Samen met onze experts kun je het assortiment bekijken, informatie inwinnen en tot de juiste keuze komen voor jouw krachtige hulp in de tuin.