Onderhoud grasmachine : de beste verzorging voor je grasmaaier

Om de levensduur van je grasmaaier te waarborgen, is het belangrijk regelmatig onderhoud aan de grasmachine te plegen. Vooral in de winter, wanneer  ie opgeborgen wordt, is onderhoud heel belangrijk. We vertellen je hoe je te werk moet gaan.

Waarom grasmaaier onderhoud plegen ?

Een grasmachine is een aardige investering. Honda grasmaaiers zijn sterke apparaten, ontwikkeld om lang mee te gaan. Een langere levensduur kun je waarborgen door je machine goed te onderhouden. Denk hierbij aan schoonmaken, de messen en filters reinigen en andere controles.

Veiligheid voorop bij het onderhoud van je grasmachine

Het belangrijkste bij het onderhoud aan je machine is veiligheid. Zorg ervoor dat de machine is uitgeschakeld en dat de stekker, in het geval van een elektrische grasmaaier, niet meer in het stopcontact zit. Sommige machines beschikken over een beveiliging die je kunt inschakelen om te voorkomen dat je je bezeert aan de messen of een ander onderdeel. Draag handschoenen om je handen te beschermen. Werk je met een benzine grasmaaier? Houd sigaretten, vlammen en vonken dan weg bij het apparaat om brandgevaar te voorkomen.

Winteronderhoud grasmaaier

Wanneer je de laatste maaibeurt hebt uitgevoerd, zo vlak voor de winter, heb je de grasmaaier enkele maanden niet meer nodig. Voor je de het toestel opbergt, is het belangrijk om wel even wat onderhoud te plegen. Door hem schoon en netjes op te bergen, kun je hem in het voorjaar zó weer gebruiken. Berg de grasmaaier op in een droge en stofvrije omgeving. Er zit wat verschil tussen het onderhoud van de verschillende soorten grasmachines, meer daarover hieronder.

Onderhoud grasmachine: de beste verzorging voor je grasmaaier

Onderhoud robotmaaier

Een robotmaaier vergt wat onderhoud om de levensduur te verlengen. Maak met regelmaat de machine schoon door met een borstel en vochtige doek de behuizing, wielen en onderkant te reinigen. Ook het laadstation kun je regelmatig reinigen. Daarnaast is het belangrijk ervoor te zorgen dat de messen in goede conditie blijven. Je kunt de messen laten slijpen indien ze bot geworden zijn. Controleer eens in de zoveel tijd de conditie van de accu, deze kan na een aantal jaren verslechteren. Heb je het idee dat de kwaliteit van de accu te ver achteruit gaat? Raadpleeg dan een Honda-dealer voor passend advies.

Onderhoud accu grasmaaier en elektrische grasmaaier

Ook bij een accu grasmaaier is het van belang om de kwaliteit van de accu in de gaten te houden. Bij zowel de accu als de elektrische maaier is het goed om de kwaliteit van de messen met regelmaat te controleren en dezeindien nodig te slijpen of te vervangen. Controleer bij het opbergen of de stekker uit het apparaat is, in het geval van een elektrische optie. Bij een accu maaier kun je voor het opbergen de accu verwijderen.

Onderhoud benzine grasmaaier

Een benzine grasmaaier vergt iets meer onderhoud van bovengenoemde types. Ook hier controleer je uiteraard regelmatig de messen. Daarnaast is het belangrijk om voor het opbergen de resterende benzine uit de tank te verwijderen. Als de machine langere tijd niet gebruikt wordt, kan de resterende benzine de leidingen aantasten. Controleer daarnaast ook regelmatig de motorolie. Als het peil te laag is, kan dit schadelijk zijn voor de motor.

Grasmachine onderhoud laten uitvoeren

Onderhoudsklussen, zoals het schoonmaken van de machine en het controleren van de messen, kun je gemakkelijk zelf doen. De andere klussen kunnen iets lastiger zijn. Je kunt er daarom voor kiezen om je machine weg te brengen voor een onderhoudsbeurt. Een goed moment om dit te doen is na de laatste maaibeurt, voordat je de machine opbergt tijdens de winter. Een Honda dealer bij jou in de buurt staat voor je klaar om je bij deze klus te helpen!