Mulching : wat is dit en hoe doe je dit het best ?

Mulching is een vorm van natuurlijke bemesting in de tuin. Hiermee voed je de bodem op natuurlijke wijze. Maar hoe werkt dit precies en hoe doe je dit het best?

Wat is mulching?

Heel simpel gezegd, is mulching een techniek waarmee je de bodem bedekt met organisch materiaal. En organisch materiaal wil zeggen: natuurlijk materiaal. Je kunt hierbij denken aan bladeren, grasresten, compost, maar ook houtsnippers, boomschors en cacaodoppen.
Er zijn nog veel meer materialen geschikt is voor mulching. Je brengt dit materiaal bijvoorbeeld aan rondom planten in de border. En voor je gazon kun je een mulchmaaier gebruiken om je gazon op een natuurlijke manier te bemesten.
Het organisch materiaal verbetert de bodemstructuur, waardoor planten uiteindelijk beter kunnen wortelen, beter voeding kunnen opnemen en vocht ook beter door de bodem wordt opgenomen.

Waarom zou je mulching toepassen in de tuin ?

p>Er zitten veel voordelen aan mulchen. Door te mulchen kun je onder andere:

- Op een natuurlijke manier onkruid bestrijden
- Op een natuurlijke manier de bodem verbeteren
- Je planten beschermen tegen weersomstandigheden zoals vorst, droogte en hitte

Let er bij het mulchen met ‘tuinafval’ altijd goed op welk materiaal je gebruikt. Als in jouw snoeiafval of compost bijvoorbeeld hardnekkig onkruid zit, bestaat de kans dat je dit onkruid over je hele tuin verspreidt, waardoor het zich kan vermeerderen. Wees daarom kritisch met het materiaal dat je gebruikt voor je compost.

Mulching in de border

Eerdergenoemde materialen zijn heel geschikt om op lege plekken in de border en rondom planten te strooien. Door dat te doen, verklein je de kans dat op die plekken onkruid op komt. Wanneer de bladeren vallen, kun je deze in de border gerust laten liggen! Op het gazon of paden kun je afgevallen bladeren beter wel weghalen. Op paden kunnen de bladeren zorgen voor gevaarlijke situaties zoals gladheid en op het gazon kunnen ze voor rotting zorgen. Op deze plekken kun je de bladeren gemakkelijk weghalen met behulp van een bladblazer. Honda biedt een krachtige accu bladblazer en een sterke bladblazer met een zuinige 4-taktmotor. Beide bladblazers zijn uiterst geschikt om deze klus te verlichten.

Mulchmaaien en mulching in het gazon

Het werd al even genoemd: mulchen met het afgesneden gras na het maaien. Deze grasresten zijn rijk aan voedingsstoffen. Je kunt deze op twee manieren gebruiken. Je kunt de grasresten opvangen en op de composthoop gooien. Honda heeft verschillende grasmaaiers, waaronder ook zitmaaiers, die beschikken over een opvangbak. Het gemaaide gras komt in deze bak terecht, waarna je het op de composthoop kunt gooien of bijvoorbeeld in de border kunt uitstrooien.
Daarnaast zijn er ook grasmaaiers met een mulchfunctie. Bij deze functie laat de maaier de grasresten weer vallen op het gazon, waardoor de voedingsstoffen in de bodem worden opgenomen.
Ben je benieuwd naar het Honda-assortiment van grasmaaiers of andere tuingereedschappen? Een Honda dealer bij jou in de buurt kan je meer vertellen over de gereedschappen en hun functies. Breng een bezoek aan een Honda-dealer voor passend en vrijblijvend advies.