Je tuin zomerklaar maken in 5 stappen

Als de eerste zonnestralen weer verschijnen, begint het bij velen te kriebelen. Het is weer tijd om van de tuin te genieten. Maar voor je dat kunt doen, zul je in het voorjaar je tuin zomerklaar moeten maken. Hoe je dat doet? We leggen het je uit.

1. Je gazon onder handen nemen

Stap één is het gazon. In de winter ‘rust’ het gazon als het ware, maar in het voorjaar en de zomer groeit het gras weer. Voor een mooi en gezond gazon, zul je eerst even wat klusjes moeten uitvoeren. Als er geen nachtvorst meer wordt verwacht, kun je het gazon voor de eerste keer maaien voor de zomer aanbreekt. Last van kale plekken in het gazon? Dan kun je in de maanden juni en juli graszaad zaaien op deze plekken. Om het gazon een boost te geven, kun je dit nu ook bemesten. Doe dit in maart en nog een keer in juni. Daarnaast is het voorjaar hét moment om het gazon te verticuteren. Deze klus voer je snel en makkelijk uit met behulp van de compacte tuinfrees van Honda. Er is nog veel meer te vertellen over een mooi gazon. Lees daarom ook onze uitgebreide blog over gazononderhoud.

2. Snoeien maar

In het voorjaar en de zomer kun je ook aan de slag met het snoeien van hagen, struiken en bomen. Hagen snoei je voor het eind van juni. Snoeien kan best een pittige klus zijn. Het juiste gereedschap is hierbij dan ook van groot belang. Honda biedt krachtige en zeer gebruiksvriendelijke apparaten die je bij deze klus kunnen helpen. Voor het snoeien van hagen kun je gebruik maken van een van de krachtige heggenschaaren. Naast de heggenschaar met sterke 4-takt motor is er ook een stille én sterke heggenschaar op accu. Voor andere snoeiklussen kun je ook de sterke Versatool inschakelen. Deze veelzijdige machine kun je gebruiken voor het snoeien van bomen en struiken, maar ook voor het snoeien van hagen, trimmen, kantensnijden, bladblazen en frezen.

3. Poetsen

Je kent het misschien wel, na de herfst en de winter is er op je mooie terrastegels een laagje groene aanslag verschenen. Een tip uit het ecologisch tuinieren: gebruik geen schoonmaakmiddelen (ook geen azijn of groene zeep), deze kunnen alsnog schade aanrichten. Schrob regelmatig met een harde bezem. Zand kan dienen als een schuurmiddel. Giet eventueel wat kokend water over de aanslag. Haal je tuinmeubelen uit de schuur of onder het afdekzeil vandaan en geef ze een goede poetsbeurt. Houten tuinmeubelen kun je nu behandelen met olie.

Je tuin zomerklaar maken in 5 stappen

4. Beplanten

Tijd voor kleur! Heb je in je border nog wat ruimte voor kleur? Kies dan voor wat mooie eenjarige bloeiers. Deze zorgen direct voor sfeer. Denk bijvoorbeeld aan viooltjes, cosmea of Spaanse margriet. Veel van deze zomerbloeiers kun je ook kwijt in potten, waardoor je er op je terras een fleurig hoekje mee kunt creëren.

5. De schuur opruimen en gereedschap controleren

Het is misschien niet je meest favoriete klus, maar het is wel een belangrijke: de schuur opruimen. Zoek alles eens goed uit en geef de spullen die je vaak gebruikt een handige plek waar je goed bij kunt. Als het goed is heb je, aan het eind van het seizoen, je gereedschap goed opgeborgen. Nu is het tijd om alles weer tevoorschijn te halen. Controleer je gereedschap of alles klaar is voor de start en smeer waar nodig de onderdelen of vul de benzine van je gemotoriseerde apparaten bij

Je tuin zomerklaar ? Genieten maar !

Na al het harde werk is je tuin zomerklaar, tijd om te genieten! Tijdens de zomer resten er nog wel wat onderhoudsklussen, maar als je dit goed bijhoudt, houd je nog voldoende tijd over om van de zomerperiode te genieten. Ben je er tijdens je inventarisatie achter gekomen dat er nog wat gereedschap mist? Of wil je je gereedschap voor gebruik nog even een goede onderhoudsbeurt geven. Een Honda dealer bij jou in de buurt staat voor je klaar met advies op maat!