Hoe de juiste grasmaaier kiezen

Uw tuin is even uniek als uzelf, een plek om te ontspannen, waar de kinderen kunnen spelen of waar de hond ongehinderd kan lopen. Het is ook een ruimte die constante zorg nodig heeft. Dus is het belangrijk om niet te vergeten dat de keuze van uw grasmaaier zou moeten gebaseerd zijn op wie het gebruikt en welk type gazon je hebt.

Gazons kunnen talrijke vormen en formaten hebben: groot, klein, complex, eenvoudig, op een helling of perfect vlak. Sommige mensen ontspannen zich graag in hun tuin. Anderen willen vooral tuinieren. Welk type tuin u ook heeft en wat voor soort tuinman u ook bent, hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat u de beste grasmaaier vindt die bij u past.

We beginnen met de grootte

Eenvoudig uitgedrukt: hoe groter de maaibreedte van een grasmaaier, hoe groter het gazon dat hij kan maaien, en hoe minder tijd daarvoor nodig is. Onze compacte, lichtere modellen met kleinere maaidekken werden dan weer speciaal ontworpen voor complexere tuinen. Er bestaat geen vaste regel voor de keuze van een grasmaaier. Uw comfort bij het gebruik ervan is de doorslaggevende factor.

Om u te helpen om een visueel beeld te hebben van de grootte van uw gazon, gebruiken we de oppervlakte van een tennisbaan als referentiepunt om de ruimte te beschrijven waarvoor elk type van grasmaaier ontworpen werd.

Een snelle gids als maattabel

Als u een grasmaaier voor kleinere gazons (tot ongeveer een halve tennisbaan) nodig hebt, zijn grasmaaiers met een maaibreedte tot 43 cm perfect. Voor middelgrote tuinen (of ongeveer één tennisbaan) is een model van 47 cm nodig. Grotere tuinen (ongeveer de grootte van twee tennisbanen) vergen een maaibreedte van meer dan 50 cm.

Voor zeer grote tuinen (meer dan twee tennisbanen) hebt u een zitmaaier of een tuintractor nodig. Als u echter niet zelf uw gazon wilt maaien, is onze Miimo robotmaaier de ideale keuze.

Voor meer comfort

Bij het ontwerpen van al onze grasmaaiers werd vooral aandacht besteed aan de onderhouds- en gebruiksvriendelijkheid. Het gras maaien mag voor u absoluut geen karwei worden. De modellen met wielaandrijving maken het maaien bijvoorbeeld comfortabeler en zijn vooral nuttig op hellingen en oneffen grond.

Koop ik een grasmaaier met een achterrol of met wielen?

Wielmodellen voelen zich beter thuis op een ongelijkmatige ondergrond en bieden extra grip in vochtige omstandigheden en op steile hellingen. Ze zijn ook gemakkelijker te manoeuvreren rond bomen en tuinmeubilair.

Als u een formeler en gelijkmatiger gazon wilt, gebruikt u beter een maaier met achterrol. Ze zijn bijzonder gemakkelijk te bedienen omdat de wals over de volledige breedte stabiliteit biedt bij het maaien rond randen en bloembedden.

Kies ik beter een benzine- of een elektrische grasmaaier?

Dat hangt vooral af van uw gazontype. Onze izy-ON maaiers met batterijvoeding zijn handig, stil, milieuvriendelijk en bijzonder geschikt voor kleinere gazons. Ze zijn krachtig en licht, en werken zonder stroomsnoer. Ze zijn bovendien snel en gemakkelijk in te stellen en te gebruiken. Alleen voor het opladen hebben ze netvoeding nodig. De modellen van het izy-ON gamma omvatten een 41 cm duwmodel en een 46 cm model met wielaandrijving, beide met Versamow technologie waarmee u kunt kiezen tussen mulchen of grasopvang.

Benzinemaaiers bieden een ruime keuze en een grote veelzijdigheid, met onder meer onze populaire IZY modellen met maaibreedtes van 41, 46 of 53 cm en met een interessant prijskaartje. Alle zijn standaard voorzien van een gemakkelijk startende en betrouwbare Honda motor, en sommige zijn uitgerust met extra functies zoals SMART Drive®, elektrische starter en Roto-stop®.

Als uw gazon ongeveer even groot is als een halve tennisbaan, is ons instapmodel HRG416PKEH uw ideale benzine grasmaaier. Onze grotere 53 cm benzinemodellen zoals de HRG536SKEH maaien moeiteloos gazons ter grootte van twee tennisbanen.

Hoge specificaties

Als u een gebruiksvriendelijke grasmaaier met hoogwaardige functies zoekt die geschikt is voor middelgrote gazons, zijn onze HRX modellen met maaibreedtes van 42, 47 en 53 cm de ideale keuze voor u. Ze zijn uitgerust met lichte polymeer maaidekken die duurzaam en gemakkelijk schoon te maken zijn. Met uitzondering van het basismodel, de HRX426PD, zijn alle HRX grasmaaiers uitgerust met een eigen aandrijving. Het gamma omvat 42, 47 en 53 cm wielmodellen, en 42 en 47 cm achterrol modellen.

Voor grotere gazons hebben de 53 cm HRD536QX met rolaandrijving en de HRD536TX met rotostop, robuuste aluminium maaidekken en tal van premium kenmerken. De robuuste HRH536QX met achterrol aandrijving en de HRH536HX met wielaandrijving en hydrostatische snelheidsregeling zijn uitgerust met versterkte maaidekken voor de zwaarste klussen.

Voor de grootste tuinen

Grote ruimtes vragen om de grootste machines. Ons gamma zitmaaiers en tuintractoren biedt een keuze uit maaibreedtes van 71-122 cm. Alle zijn uitgerust met een hydrostatische transmissie voor een traploze snelheidsbeheersing en richtingsveranderingen zonder koppeling. Ze werden ontworpen voor uw specifieke taak: onze Versamow modellen bieden u de mogelijkheid om te mulchen tijdens het maaien, maar als u moeiteloos het gras wilt opvangen, kiest u een model met een drukknop om de graszak te ledigen, zoals de HF2417HTE, of de HF2625HTE.

Robotmaaiers

Robotmaaiers maaien uw gazon in uw plaats. U hebt dus tijd genoeg om de dingen te doen in uw tuin die u wel graag doet. Honda Miimos is slim en kan zodanig worden geprogrammeerd dat hij uw gras maait op een ogenblik dat u zelf bepaalt, ook 's nachts of als het regent. Hij snijdt het gras bovendien zo fijn dat het niet moet worden verzameld. Hij weet zelfs wanneer hij zich moet opladen.

Is mijn tuin geschikt voor Miimo?

Miimo werkt binnen discreet begrenzingskabels op of net onder de oppervlakte van het gazon. Hij heeft geen problemen met doorgangen en klimt of daalt op middelmatige hellingen, maar als gazons zich op verschillende niveaus bevinden met trappen tussen deze niveaus, moet u Miimo verplaatsen tussen de maaizones of een extra Miimo gebruiken voor elke locatie.

Het Miimo gamma bestaat uit de Miimo 40, ideaal voor gazons met een grootte van anderhalve tennisbaan, en de grotere Miimo 3000 die ontworpen werd voor veel grotere zones, met programmeerbare functies en zelfs met een afstandsbediening via een smartphone app.

Als u meer informatie wilt over onze geavanceerde tuinmachines kunt u hier terecht.