Ecologisch tuinieren : zo tuinier je milieuvriendelijk

We worden ons steeds bewuster van de wereld om ons heen en van het feit dat we hier een steentje aan kunnen bijdragen. Ook in de tuin kun je hier rekening mee houden. Ecologisch tuinieren is een vorm van tuinieren die zo veel mogelijk rekening houdt met duurzaamheid en het milieu.

Wat is ecologisch tuinieren?

Wie ecologisch tuiniert, doet dit met oog voor de wereld om hem heen. Een ecologische tuin is erop gericht om bij te dragen aan een beter milieu, meer natuur en meer ruimte voor dieren. In verschillende aspecten wordt hiermee rekening gehouden. Van de beplanting tot de materiaalkeuze van bijvoorbeeld het meubilair. Wie ecologisch tuiniert, maakt geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest; deze kunnen het ecosysteem namelijk verstoren.

Gazon ecologisch onderhouden

Ook het gazon onderhouden, kun je op een ecologische manier doen. Belangrijk is dat je geen kunstmest gebruikt om je gazon te voeden. De meest natuurlijke manier om je gazon te bemesten, is door te mulchmaaien. Bij mulchen valt het fijngesneden, gemaaide gras terug op het gazon. Deze resten zijn rijk aan voedingsstoffen die door de bodem weer worden opgenomen. Honda biedt een uitgebreid assortiment grasmaaiers aan die over een automatische mulchfunctie beschikken. Zo zijn er robotmaaiers die dit zelf kunnen, maar ook zitmaaiers en gewone grasmaaiers waarmee je kunt mulchmaaien. Over het verticuteren van het gazon zijn de meningen nog verdeeld als het gaat om ecologisch onderhoud. Volgens sommigen haal je door het verticuteren ook waardevol organisch materiaal weg. Je kunt er ook voor kiezen om het gazon enkel te beluchten, door bijvoorbeeld met een riek gaten te prikken.

Ruimte voor dieren

In een ecologische tuin is veel ruimte voor biodiversiteit en voor dieren. Er wordt gestreefd naar een fijne plek voor vlinders, bijen, vogels, maar ook egels en allerhande andere dieren. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door te kiezen voor inheemse planten die aantrekkelijk zijn voor deze dieren. Ook help je ze door de tuin op zijn beloop te laten. Gevallen herfstbladeren haal je niet weg, maar laat je liggen, zodat de dieren hier een plekje vinden om te nestelen. Om je gazon te onderhouden, is het wel belangrijk hier de gevallen herfstbladeren te verwijderen. Deze kunnen het gazon verstikken als ze blijven liggen.
Honda heeft een groot assortiment tuingereedschappen op accu Deze schone gereedschappen stootten geen stoffen uit tijdens de werkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden ? Raadpleeg dan eens een Honda dealer bij jou in de buurt voor advies op maat !