5 Tips voor het onderhoud van een grote tuin


Een grote lap grond aan je huis. Met bomen, en misschien wel een vijver? Het klinkt voor velen als een droom. Maar zo’n grote tuin vergt ook veel onderhoud. We geven je vijf onderhoudsvriendelijke tips voor een grote tuin.

Een grote tuin inrichten

De meningen over wat een grote of kleine tuin is, zijn nog wel eens verdeeld. Over het algemeen spreekt men van een grote tuin bij tuinen die een oppervlakte hebben van 500 m2 of groter. Dat betekent een flinke lap grond, waar je eigenlijk alle kanten mee op kunt.
Het is belangrijk om je van te voren goed te bedenken wat je met de tuin wilt en hoe je deze wilt inrichten. Je kunt hierbij de hulp inschakelen van een tuinontwerper. Het kan namelijk best lastig zijn om zo’n groot stuk grond zelf in te richten. Een tuinontwerper kan aan de hand van jouw wensen een mooi plan maken.

Een grote tuin onderhouden

Als de tuin eenmaal aangelegd is, zul je onderhoud moeten plegen. Hiervoor kun je een tuinier in dienst nemen, maar veel onderhoud kun je ook zelf doen. Met de juiste gereedschappen en wat andere handige tips helpen we je op weg.

1. Gebruik een robotmaaier

Met stip op één geven we je een tip die je heel veel tijd en moeite zal besparen: de robotmaaier. Een grote tuin heeft waarschijnlijk ook een flink gazon. Dit gazon moet, zeker in de zomer, wekelijks gemaaid worden. Dat kost veel tijd. Een robotmaaier neemt je deze klus uit handen, zodat jij meer tijd overhoudt voor andere klusjes.
Honda heeft een uitgebreid assortiment robotmaaiers, ook voor een groot gazon. Overstijgt de oppervlakte van jouw gazon de capaciteit van onze maaiers? Ook dan is er een oplossing! Dankzij Multi-Miimo koppel je verschillende Miimo’s aan elkaar en is geen gazon te groot.

Ben je benieuwd naar onze robotmaaiers en de voordelen van deze alleskunners? Je leest er meer over in de blog die we over robotmaaiers schreven!

5 Tips voor het onderhoud van een grote tuin

2. Maak een onderhoudskalender

Van het snoeien van bomen tot het aanplanten van nieuwe eenjarigen, er zijn talloze klussen te bedenken. Zeker in een grote tuin kan dit overweldigend zijn. Maar niet alle klussen hoeven tegelijk geklaard te worden. Op internet vind je verschillende planningen en tuinkalenders die je kunt gebruiken als inspiratie voor je eigen onderhoudskalender.
Door een kalender samen te stellen, kun je het werk spreiden en de juiste klus op het juiste moment uitvoeren. Daarnaast kun je ook tijdig hulp inschakelen voor de écht zware klussen. Want vele handen maken licht werk!

3. Plantenkeuze voor een grote tuin

Er zijn veel prachtige, bloeiende eenjarigen, maar zoals de naam al zegt: je hebt er slechts een jaar iets aan. Kies bij het aanleggen van een grote tuin het liefst voor een basis met onderhoudsvriendelijke vaste planten en houd enkele plekken vrij die je kunt opfleuren met eenjarigen.

4. Mulching met gras en bladeren

Mulching is een natuurlijke vorm van bemesting. Door tuinafval zoals gemaaid gras op het gazon en afgevallen bladeren in de border te laten liggen, geef je waardevolle voedingsstoffen terug aan de bodem.
Veel Honda grasmaaiers beschikken over een functie waarmee je kunt ‘mulchmaaien’. Dat wil zeggen dat de grasmaaier het afgesneden gras als heel fijne snippers weer laat vallen op het gazon. Dit gemaaide gras zit nog vol met voedingsstoffen die weer in het gazon opgenomen kunnen worden. Ook gevallen bladeren zijn rijk aan voedingsstoffen. In de border kun je deze gerust laten liggen. Deze natuurlijke vorm van bemesting past ook uitstekend binnen het concept van ecologisch tuinieren, waarbij je tuiniert met zo veel mogelijk oog voor de natuur en het milieu.

5. Schaf goed en passend gereedschap aan

Als je veel in de tuin bezig bent en je een grote tuin hebt, is passend gereedschap van groot belang. Door te investeren in goed gereedschap maak je het tuinieren gemakkelijker en kost het je minder tijd. Honda biedt passende gereedschappen voor elke tuinklus! Zowel op accu, als elektrisch en met een krachtige 4-taktmotor zijn er verschillende gereedschappen te verkrijgen.
Heb jij bijvoorbeeld veel bomen, dan zul je jaarlijks flink moeten snoeien. Deze klus maak je makkelijker door gebruik te maken van de Honda Versatool, een krachtige en veelzijdige alleskunner. Heb jij je tuin of delen van je tuin afgeschermd met een mooie haag? Dan is een heggenschaar onmisbaar bij het snoeien. Honda biedt zowel heggenschaaren op accu als met een krachtige en zuinige 4-takt motor aan.
Bij een Honda dealer bij jou in de buurt kun je passend advies krijgen over welk gereedschap jij nodig hebt voor het tuinonderhoud in jouw tuin.