PAST EEN HYBRIDE AUTO BIJ MIJ?

Met meer hybride auto's dan ooit in de showrooms, kunt u erachter komen of hybride geschikt is voor uw rijbehoeften.

De hybride auto bestaat al sinds het begin van het nieuwe millennium, maar de meeste automobilisten hebben nog nooit in een hybride auto gereden. Daarom hebben velen vragen over wat een hybride auto anders maakt dan een auto met een diesel- of benzinemotor en zijn ze benieuwd of een hybride model misschien wel hun ideale volgende auto is.

Wanneer fabrikanten naar een hybride auto verwijzen als nieuw model, betekent dit dat de auto gedeeltelijk elektrisch is, waarbij een batterij en een elektromotor en, in sommige gevallen, een generator met een benzine- of dieselmotor worden gecombineerd. Deze benadering kan een efficiënte auto opleveren die het beste beantwoordt aan de behoeften van miljoenen bestuurders. Zo werkt het.

HEV-logo

Wat is een hybride auto?

Een hybride auto is een voertuig waarin doorgaans een conventionele verbrandingsmotor (meestal benzine-aangedreven) wordt gecombineerd met een elektromotor. Het hoeft niet op een stroomvoorziening te worden aangesloten, aangezien het systeem zichzelf oplaadt, zodat de batterij optimaal wordt opgeladen voor de rijomstandigheden, dus u hoeft alleen maar brandstof toe te voegen en de geavanceerde elektronica aan het werk te zetten om alles naadloos te laten werken.

Ze kunnen een geschikte keuze zijn voor bestuurders die de CO2-uitstoot van hun auto willen verminderen en op hun beurt het brandstofverbruik willen verlagen. Een hybride auto moet niet worden verward met een plug-in hybride auto. Bij deze laatste moet de bestuurder de batterij opladen via het elektriciteitsnet om ervoor te zorgen dat de auto zo efficiënt mogelijk kan rijden.

Inzicht in de drie verschillende soorten hybride auto's:

HEV (Hybrid Electric Vehicle): Een type hybride voertuig waarin een traditionele verbrandingsmotor wordt gecombineerd met een elektrisch aandrijfsysteem om een lager brandstofverbruik of betere prestaties mogelijk te maken, zoals in de Honda CR-V. Dergelijke voertuigen zijn ook bekend als "zelfladende hybride", en winnen elektrische energie uit systemen zoals regeneratief remmen of maken gebruik van de verbrandingsmotor om een elektrische generator te laten draaien. Deze energie wordt opgeslagen in batterijen, klaar om de elektromotoren van het voertuig aan te drijven wanneer dat nodig is.

PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle): Een hybride elektrisch voertuig waarbij de batterij kan worden opgeladen door deze via een laadkabel op een extern stopcontact aan te sluiten, evenals door middel van de ingebouwde motor en generator. De elektrische energie wordt op dezelfde manier ingezet als bij een HEV, maar met dit systeem kunnen de elektrische batterijen zelfstandig worden opgeladen, bijvoorbeeld tijdens lange perioden van inactiviteit.

MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle): Een voertuig met een verbrandingsmotor die tevens is uitgerust met een elektromotor/generator waardoor de motor kan worden uitgeschakeld wanneer de auto uitrolt, remt of stopt, maar snel weer kan worden gestart. Mild hybride auto's kunnen regeneratief remmen en bieden enige mate van ondersteuning voor de verbrandingsmotor, maar mild hybride auto's hebben geen volledig elektrische modus of aandrijving.

Hoe werkt een hybride auto?

De energie die wordt verzameld en opgeslagen in de batterij van de hybride auto kan op drie slimme manieren worden ingezet om maximale efficiëntie te garanderen:

Elektrische aandrijving - In deze modus rijdt de auto op 100% elektrisch vermogen, wat zorgt voor een soepele en stille rit. Deze modus heeft alle voordelen van het besturen van een elektrisch voertuig, zoals een onmiddellijk koppel waardoor het voertuig snel en efficiënt kan vertrekken.

Hybride aandrijving - Op een bepaald moment kan de benzinemotor worden ingeschakeld, waarbij de elektromotor en de benzinemotor samenwerken. Deze modus biedt optimale kracht en brandstofefficiëntie en is ideaal in situaties zoals accelereren om het verkeer op de openbare weg in te halen.

Motoraandrijving - Bij nog hogere snelheden neemt de verbrandingsmotor het volledig over en worden de hybride motoren niet meer gebruikt. Dit is vooral handig voor cruisen op hoge snelheid, zoals op snelwegen, wanneer het brandstofverbruik wordt gemaximaliseerd.

Nog slimmer: de beste hybride auto's, zoals de nieuwste Honda CR-V en Jazz, stellen de bestuurder in staat om de hoeveelheid geregenereerde energie aan te passen bij het loslaten van het gaspedaal met behulp van schakelpeddels achter het stuur. Als alternatief kan de motor een lading voor de accu genereren en deze indien nodig bijgevuld houden.

Dankzij geavanceerde transmissies en elektronica kunnen Honda e:HEV-modellen naadloos schakelen tussen elektrische, hybride en motoraandrijfmodi, wat zo goed als onopgemerkt plaatsvindt. Voortdurende bewaking van de rijomstandigheden en onmiddellijke respons maken het een veelzijdige en zelfverzekerde performer.

Elektrisch zorgt voor een stille, emissievrije rit bij lage tot gemiddelde snelheden, en niet alleen het hybride systeem kan besluiten om in deze modus te rijden, maar ook de bestuurder kan dit doen door op de EV-knop drukken, afhankelijk van de omstandigheden. Bij hybride aandrijving laadt de motor de accu op en de elektromotor drijft de auto aan, of de twee werken samen. En wat betreft de motoraandrijving, die het meest wordt gebruikt op hoofdwegen bij hogere snelheden, neemt de benzinemotor het over en drijft deze de auto aan.

Driekwart achteraanzicht van de CR-V Hybrid

Hoe ver kan een hybride auto van Honda rijden?

Veel automobilisten willen hun benzineauto omruilen, maar willen nog niet elektrisch rijden omdat ze een groot rijbereik nodig hebben. Hier biedt de hybride auto een uitstekend compromis. De CR-V Hybrid heeft een gecombineerd brandstofverbruik vanaf 6,6 l/100 km en de nieuwe Jazz begint vanaf 4,5 l/100 km.

 Driekwart vooraanzicht van de CR-V Hybrid

Onder welke rijomstandigheden is de hybride auto op zijn best?

Vroeger werd vaak gezegd dat hybride auto's het best tot hun recht kwamen in stedelijke omgevingen. Dankzij vooruitgangen in de technologie zijn hybride auto's echter zeer veelzijdig geworden en zijn ze zowel geschikt voor op de snelweg als voor korte ritjes van en naar school.

Honda-varianten

Welk type auto's zijn verkrijgbaar met hybride aandrijving?

Honda biedt de CR-V gezins-SUV en de geheel nieuwe Jazz en Jazz Crosstar-variant aan.