Hoe uw eerste gezinswagen kiezen?

De beste auto voor uw gezin is een alles-in-één hulpmiddel om alle taken waarmee u elke dag geconfronteerd wordt, vlot en probleemloos te kunnen uitvoeren. De lijst met mogelijke auto's voor uw gezin is bijzonder uitgebreid. Dit zal voor u geen enkel probleem opleveren omdat u de antwoorden op alle mogelijke vragen vindt in onze gids voor het kopen van een gezinswagen. 

Definitie van de ideale gezinswagen

Een gezinswagen moet talrijke troeven kunnen voorleggen. Hij moet vlot en aangenaam rijden, maar moet ook goed scoren bij de andere leden van uw gezin. Dit zijn de belangrijkste punten:

Veilig – U hecht uiteraard zeer veel belang aan de veiligheid van uw gezin. Zoek dus een auto met een goede veiligheidsscore en met de nieuwste veiligheidsvoorzieningen.

Praktisch – U hebt ruimte nodig voor het hele gezin en voor alles wat u moet meenemen.

Comfortabel – Zoek functies die verplaatsingen met het gezin comfortabeler maken.

Betaalbaar – Hou rekening met de aankoopprijs of met de maandelijkse afbetaling, plus brandstof, verzekering en onderhoud.

Hieronder vindt u tips om het maximum te halen uit deze informatie.

Driekwart vooraanzicht CR-V

Hoe kiest u een veilige wagen voor uw gezin?

De meeste gezinswagens krijgen een veiligheidsscore van de onafhankelijke Euro NCAP-organisatie. Wagens met een score van vijf sterren, zoals de Honda Jazz en de Honda CR-V, zijn de veiligste in hun klasse. De tests van de Euro NCAP worden steeds zwaarder en de resultaten van de meest recente tests zijn dus moeilijk vergelijkbaar met de scores van vroeger.

Alle wagens van Honda zijn uitgerust met Honda SENSING, een reeks geavanceerde functies die de veiligheid voor iedereen verbeteren en het rijden comfortabeler en handiger maken.

Lane keep assist – Een camera detecteert wegmarkeringen en dit systeem voor actieve rijvakassistentie corrigeert voorzichtig de afwijking als de wagen de rijstrook niet volgt.

Adaptive cruise control – Dit systeem gebruikt sensoren om de positie en de snelheid van voertuigen die voor u rijden, te detecteren en past de snelheid van uw wagen aan in functie van het verkeer. Dit beperkt aanzienlijk uw vermoeidheid tijdens lange ritten.

Collision mitigation brake system – Dit systeem voor automatische remassistentie detecteert een dreigende botsing. Er klinkt een waarschuwing en als de bestuurder afgeleid is en niet reageert, activeert het systeem automatisch de remmen om de wagen te stoppen. Onderzoek van Euro NCAP en partners heeft aangetoond dat deze systemen het aantal reële botsingen met 38% verminderen.

Blind spot information – Sensoren aan elke kant van de wagen waarschuwen de bestuurder voor zaken die hij niet kan zien. Deze dodehoekinformatie is vooral nuttig bij het wisselen van rijstrook.

Cross traffic monitor – Een monitor voor uitparkeren waarschuwt de bestuurder voor verkeer op de weg bij het achteruitrijden uit een parkeerplaats.

Driver attention monitor – Deze monitor detecteert wanneer de aandacht van de bestuurder onder een bepaald niveau daalt en vraagt dan om even te stoppen en uit te rusten.

Binnenruimte van de CR-V

Wat maakt een gezinswagen praktischer?

Meer ruimte volstaat soms niet. Een intelligent ontwerp, zoals in de nieuwe Honda Jazz, kan het verschil maken tussen een auto die een oplossing biedt voor alle extra's die een gezinsleven meebrengt, en een wagen waarin geen plaats is voor essentiële zaken die uw gezin absoluut niet kan missen.

Enkele belangrijke troeven:

Magic seats – De magic seats in de Honda Jazz en in de Honda HR-V bieden een ongeëvenaarde veelzijdigheid. U kunt ze volledig neerklappen als u grote spullen moet meenemen of u kunt de zitting van de zetels opklappen, zoals bij klassieke bioscoopzetels, om grote stukken bagage te laden via de achterdeuren.

Kofferruimte – Het aantal liter op het specificatieblad geeft een aanduiding. De vorm is echter ook belangrijk: hoe eenvoudiger en vierkanter, hoe beter. Hou rekening met de rand van de achterklep. Een lage rand vergemakkelijkt aanzienlijk het laden en lossen.

Opbergruimte interieur – Vakken in de deuren en opbergruimten in de wagen voor zaken die u elke dag nodig hebt.

Breed opengaande deuren – Een grote binnenruimte heeft geen zin als ze niet bereikbaar is. Auto's zoals de Honda Jazz en de Honda CR-V zijn uitgerust met deuren die 90° opengaan en een uitstekende toegang bieden. U kunt dus veel gemakkelijker een kinderzitje installeren en uit de wagen halen. U kunt ook vlot controleren of de veiligheidsgordel van uw kind goed vastgeklikt is.

Gemakkelijk schoon te maken oppervlakken – Het interieur moet gemakkelijk schoon te maken zijn. Vlekken zijn minder zichtbaar op donkere kleuren. Leder is gemakkelijker schoon te maken dan stoffen zetels.

Dame laadt een koffer

Welke functies zijn interessant voor een gezinswagen?

In een goede gezinswagen is elke reis of verplaatsing gemakkelijk en comfortabel. Enkele belangrijke troeven:

Parkeersensorsysteem – Parkeren is niet gemakkelijk met luidruchtige, ongeduldige kinderen in uw wagen. Met het parkeersensorsysteem regelt u alleen de snelheid. De auto parkeert zich automatisch.

Elektrische achterklep – Als u beide handen nodig hebt voor de kinderen, de hond en uw boodschappen, is deze elektrische achterklep een echte verademing. Ze wordt geactiveerd door uw voet onder de achterkant van de auto te plaatsen. De achterklep van de Honda CR-V heeft een programmeerbare hoogte en kan op elke positie worden gestopt. Ideaal voor parkeergarages met een laag plafond.

Smartphone-integratie – U kunt uw smartphone connecteren om internet-diensten zoals verkeersinformatie te raadplegen. Uw passagiers kunnen dus ook surfen op het internet. Met Android Auto en Apple CarPlay kunt u smartphone apps gebruiken via het dashboardscherm. Er zijn achteraan ook USB-poorten voorzien waarop uw kinderen hun smartphone of tablet kunnen opladen.

Driekwart vooraanzicht CR-V, rijdend in een stad

Hoe blijft uw gezinswagen betaalbaar?

Bepaal eerst een budget voor uw auto. Betaalt u meteen de volledige prijs of kiest u een financieringsschema met een maandelijkse afbetaling? Hou rekening met de kosten voor verzekering (een prijsvergelijkingssite online geeft u een raming), brandstof en onderhoud.

Hybride auto's kunnen geld besparen omdat ze efficiënter zijn. Ze werken immers met opvang en hergebruik van energie die anders verloren zou gaan tijdens het remmen. Ze zorgen op die manier voor een beter brandstofverbruik en voor een lagere CO2-uitstoot. Dat is goed nieuws voor uw portefeuille en voor het milieu.

Welke andere tips en trucs helpen om de beste keuze te maken?

Plan voor de toekomst – opgroeiende kinderen of gezinsuitbreidingen vergen meer ruimte. Hou rekening met uw veranderende behoeften in de loop van de komende jaren.

Proefrit – Maak een proefrit om de auto echt te voelen voor u hem koopt. Neem de kinderen mee en vraag ook hun mening. Als u vaak grotere zaken zoals kinderzitjes en kinderwagens nodig hebt, neemt u ze best al mee om na te gaan of ze probleemloos in de auto passen.