De nieuwe Honda ASIMO: menselijke robot wordt autonoom

16-11-2011

Honda heeft een geheel vernieuwde menselijke robot onthuld, die als eerste in de wereld in staat is tot autonoom handelen. Tevens presenteert Honda een experimenteel model van een op afstand bestuurbare robotarm, gebaseerd op de nieuwe technieken van ASIMO. Deze en andere producten die voortkomen uit Honda’s onderzoek op dit gebied worden voortaan gepresenteerd onder de naam Honda Robotics.

ASIMO autonoom
Een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling is dat de nieuwe ASIMO (Advanced Step In MObility) kan blijven bewegen zonder aansturing van een externe bestuurder. Ook kan de menselijke robot zelfstandig beslissingen nemen in reactie op zijn omgeving, zoals bewegende mensen. ASIMO, waar Honda in 1986 aan begon te werken, is hiermee van automatische machine getransformeerd tot een autonome machine. Deze verhoogde autonomie is mogelijk door drie belangrijke technologische ontwikkelingen:

Intelligentie
 ASIMO’S ‘verstandelijke’ vermogens zijn verbeterd, waardoor de robot beter input van zijn sensoren, vergelijkbaar met de tastzin en visuele en auditieve eigenschappen van de mens, kan verwerken en coördineren. De sympathiek ogende robot kan nu bijvoorbeeld gelijktijdig gezichten en stemmen van meerdere mensen herkennen en hij kan inschatten welke richting een persoon in zijn omgeving gaat volgen, en daar ook een actie aan koppelen.

Fysieke mogelijkheden
Tweede ontwikkeling is het vergroten van zijn fysieke mogelijkheden, met onder meer versterkte benen en een grotere flexibiliteit in bewegingen. Hierdoor kan ASIMO tijdens een beweging zijn landingspositie aanpassen, waardoor de robot kan lopen, rennen, achteruit kan rennen en zelfs op één of twee benen kan ‘hinkelen’. Ook blijft hij stabiel op bijvoorbeeld een ongelijke ondergrond.

Verfijnde motoriek
De derde vooruitgang zit in de compacte handen met meerdere vingers, die elk onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. De nieuwe ASIMO kan daardoor niet alleen de dop van een fles verwijderen en een bekertje inschenken, maar ook gebarentaal behoort nu tot zijn mogelijkheden.

Robotarm
Voortgekomen uit de nieuwe ASIMO is het experimentele model van een op afstand bestuurbare robotarm, onder meer bedoeld voor het uitvoeren van diverse taken in bijvoorbeeld een rampgebied of op andere plaatsen waar het gevaarlijk of moeilijk bereikbaar is voor mensen. Licht, compact en krachtig kan de arm in kleine ruimtes en op ongelijk terrein ingezet worden.

Honda Robotics
Met deze ontwikkelingen is Honda Robotics, de nieuwe naam waaronder voortaan ontwikkelingen op het gebied van menselijke robots gevat worden, een stap dichter bij de droom die in 1986 begon: het maken van een menselijke robot die niet alleen innovatief is in techniek, maar die ook daadwerkelijk bij kan dragen aan het welzijn en leven van mensen.

Modelname

 

 

 


Zoeken