Een gazon aanleggen in 4 stappen

Een mooi, groen gazon is een verrijking voor elke tuin. En het is niet alleen mooi, maar ook nog nuttig. Een gazon aanleggen is niet moeilijk. We helpen je op weg met simpele stappen.

Voorbereiding op het gazon aanleggen

Bedenk van tevoren hoe groot je gazon moet worden. Baken het gebied af. Wanneer je een gazon gaat aanleggen, heb je de keuze tussen het zaaien van het gazon, of het leggen van graszoden. Het zaaien van een gazon is wat goedkoper, maar vergt ook wat meer tijd en aandacht. We zullen beide opties bespreken. Graszoden leg je in principe het hele jaar door. Wil je je gras zaaien? Dan doe je dit het best in het voorjaar, van begin april tot eind mei, of in de nazomer, vanaf half augustus tot eind oktober.

Stap 1: Grond voorbereiden

Het stuk grond waar je gazon moet komen, heeft wat voorbereiding nodig. Verwijder plantenresten, stenen of andere onvolkomenheden uit de grond en zorg ervoor dat de grond luchtig is. Dit kun je het beste doen met behulp van een tuinfrees. Deze machine ‘ploegt’ de bovenste laag grond als het ware om, wat zorgt voor een fijne, luchtige structuur. Zeker bij een nieuwbouwhuis is het van groot belang de grond te frezen. De grond is vaak ingeklonken door de bouwwerkzaamheden.

Stap 2: De juiste pH-waarde

Voor je je gazon kunt aanleggen, is het belangrijk om de grond voor te bereiden. Meet de pH-waarde van de grond met behulp van een pH-meter. De ideale waarde ligt tussen de 5.0 en de 6.0. Wanneer de waarde lager is, kun je deze verhogen door kalk te strooien. Door een hogere pH-waarde groeit je gras beter, waardoor je mos minder kans geeft. Begin op tijd! Door een maand voor de aanleg van je gazon te bekalken, is dit door de bodem opgenomen wanneer je met de aanleg begint. Hierna kun je de grond nog bemesten en egaliseren.

Stap 3A: Gras zaaien

Je kunt zelf je gras zaaien. Dit kan met de hand of met een strooiwagen. Lees op de verpakking van het graszaad nauwkeurig de instructies voor het zaaien. Na het zaaien kun je de grond even aanharken en vervolgens aandrukken met de voet of een tuinwals om ervoor te zorgen dat het zaad goed contact met de grond maakt.
Een aandachtspunt bij het zaaien van gras is, dat de vogels dit zaad graag lusten en nog wel eens willen opeten. Er is graszaad met een speciale coating, die het zaad onaantrekkelijk maakt voor vogels. Deze coating is niet schadelijk voor de vogels. Je kunt ook een net spannen over het pas ingezaaide gazon. Dit is meteen een goede manier om te voorkomen dat je over het kwetsbare, jonge gras loopt. Hierdoor kun je het gazon beschadigen, doe dit dus niet.

Stap 3B: Graszoden aanleggen

Je kunt er ook voor kiezen graszoden te leggen. Dit is iets duurder, maar wel veel sneller klaar. Hoewel dit het hele jaar door kan, is het niet aan te raden om dit te doen als het vriest of wanneer het erg droog en warm is. Rol de graszoden uit over het stuk voorbereide grond – ga hiervoor hetzelfde te werk als je voor het zaaien zou doen. Zorg ervoor dat de naden van de graszoden naadloos op elkaar aansluiten. Gebruik na het leggen van de zoden en tuinwals om de zoden aan te drukken.

Stap 4: Het eerste onderhoud

Om je gazon mooi te houden, zul je onderhoud aan het gazon moeten plegen. Dat begint al na het aanleggen van het gazon. Geef direct goed water. Ook daarna moet je, vooral bij droogte, de eerste weken regelmatig sproeien. Dat geldt voor zowel graszoden als een ingezaaid gazon. Wanneer je hebt gezaaid, zul je de eerste grassprieten na ongeveer twee weken zien verschijnen.
Wanneer het gras zo’n 10 centimeter hoog is, kun je het gazon voor de eerste keer maaien. Maai het gazon de eerste paar keer niet te kort, kort gras droogt sneller uit. Een ideale maaihoogte is zo’n 4 centimeter. Op zowel de standaard grasmaaier als de robotmaaier en zitmaaier kun je de maaihoogte gemakkelijk instellen. In het artikel ‘Hoe grasmaaien voor het mooiste gazon’ geven we je graag tips voor het maaien van je gazon. Tenslotte kun je na enkele weken het gazon nog een boost geven door organische mest te strooien.

Meer informatie over het onderhoud van je gazon en welke machines je hierbij kunt gebruiken? Raadpleeg een Honda-dealer bij jou in de buurt. Beslissing gemaakt? Bezoek dan onze e-shop.