Human Friendly Transmission (HFT)

Kenmerkend voor de Honda DN-01 is niet zozeer de motor, maar de speciaal ontwikkelde HFT-transmissie. HFT staat voor Human Friendly Transmission. Daarbij gaat het noch om een traditionele omkeeraandrijving zoals die bij scooters gebouwd wordt, noch om een halfautomaat voor schakelen zonder koppeling. Het gaat om een compleet nieuw ontwikkelde automaat, die gevoelig zacht wegrijden mogelijk maakt en zelfstandig via hydraulische koppeling de overgang regelt. Het resultaat is een aangename en aan de kracht aangepaste acceleratieverhouding op sportief niveau, zoals men dat alleen van handmatige versnellingsbakken kent. 

Om aan alle behoeften te voldoen, biedt de HFT-transmissie twee schakelprogramma's. Terwijl D (Drive) voor het normale gebruik geschikt is, maakt het schakelprogramma S (Sport) sportiever schakelgedrag met pijlsnelle acceleratie mogelijk. Maar indien gewenst kunnen de zes versnellingen ook handmatig per drukknop gekozen worden. Zo ondersteunt HFT afhankelijk van de aard en het humeur van de bestuurder een sportieve of een relaxte rijstijl. Men kan ook rustig van huis wegrijden, om dan bij geschikte omstandigheden het schakelprogramma Sport of de handmatige schakelmethode te activeren, om te genieten van dynamisch rijplezier.

De HFT-transmissie van de DN-01 beschikt over een lock-upsysteem, zoals men dat in vergelijkbare vorm bij overdrivesystemen in auto's vindt. Deze overbruggingsfunctie van de koppeling dient ertoe de motorkracht iets strikter naar het achterwiel te leiden. Daarmee voelt de acceleratie nog lekkerder aan. Ook het terugschakelen op een helling gebeurt in de automaat eenvoudig via het gashandvat. Het gaat bovendien in vergelijking met een schakelbak volledig rukvrij, omdat het systeem de overschakeling vloeiend en traploos aan de actuele krachtsituatie aanpast. Daardoor wordt een krachtigere acceleratie gegeven dan bij traditionele omkeeraandrijving die bij scooters gebruikelijk is.

Honda's HFT-transmissie staat overigens ook volledig uitschakelen toe via een drukknop. Als de motorfiets mechanisch stationair draait, kan de motor bij stoppen zonder de rem te gebruiken stationair draaien of op toeren gehouden worden. Daarbij is HFT zo geprogrammeerd dat deze bij uitschakelen van de motor in deze mechanische stationaire stand schakelt. Zo laat de machine zich makkelijker verplaatsen bij het stallen, omdat de achterwielaandrijving niet meer met de transmissie verbonden is.

Human Friendly Transmission (HFT)

Zoeken