Zonne-energie

Op plekken op deze aarde, die door de zon verwarmd wordt, doet Honda al een aantal jaren onderzoeken en testen om zonne-energie voor het individuele vervoer bruikbaar te maken.

Het door Honda-ingenieuren ontwikkelde prototype solarauto 'Honda Dream' won in 1996 in Australie voor de tweede keer op rij het WK voor solarvoertuigen, de 'World Solar Challenge', met een nieuw wereldrecord.

De 'Dream' bereikte op de 3000 km lange vlakte een topsnelheid van 140 km per uur en een gemiddelde snelheid van 90 km per uur. Daarmee brak de Dream zijn persoonlijke record van het jaar daarvoor.

Door dit succes kwam Honda weer enkele stappen dichter bij de verwezenlijking van de droom om uitlaatgasvrije auto's op zonne-energie te laten rijden. Maar toch is er nog een lange weg te gaan voordat er een 'Dream' of vergelijkbaar solarvoertuig is die geschikt is voor de verkoop. Zo kost het prototype nog rond de 25 miljoen dollar.Dunnelaagzonnecellen van de volgende generatie

In de laatste jaren heeft Honda vele milieu-innovaties aan de wereld gepresenteerd, waaronder brandstofcelauto's en moderne bio-ethanolproductietechnologieën. In 2007 ging Honda een nieuwe uitdaging aan en bouwde op de locatie van de Honda-fabriek in Kumamoto een fabriek voor de massaproductie van zonnecellen. Ook richtte Honda daar een nieuwe dochteronderneming op: Honda Soltec die zich uitsluitend bezighoudt met zonnecellen.

Dunnelaagmodule

De door Honda ingezette dunnelaagtechnologie kenmerkt zich door sterk gereduceerde emissies tijdens de productie.
De dunnelaagfilm van de zonnecellen bestaat uit koper, indium, gallium en selenium (CIGS). Bij de productie ervan komt 50% minder CO2 vrij dan bij de productie van zonnecellen uit siliciumkristallen.Jaaropbrengst

De volledige jaaropbrengst is 27,5 megawatt. Met deze hoeveelheid energie kunnen zo'n 6000 huishoudens van stroom worden voorzien.

Verkoop in Japan

De verkoop van de zonne-energiemodule begon in Japan al in 2007 en wordt sindsdien met ongeveer 200 handelspartners gemeenschappelijk uitgevoerd.
Zonne-energie

Zoeken