Honda Nederland

Honda Motor is de grootste motorenfabrikant ter wereld. In 2004 verkocht het concern 19 miljoen producten, bestaande uit 3,25 miljoen autoís, 10,5 miljoen motorfietsen (inclusief bromfietsen en scooters) en 5,3 miljoen stuks Power Equipment (o.a. buitenboordmotoren, generatoren en gazonmaaiers). Honda telt in zijn 120 productievestigingen in 29 landen 120.600 medewerkers. Honda is wereldwijd marktleider op het gebied van motorfietsen en het 7e automobielmerk.

De historie van Honda is de geschiedenis van een man genaamd Soichiro Honda, en van zijn onuitputtelijke inspanning om motorfietsen te produceren voor de massa. Honda's eerste motorfiets werd min of meer noodzakelijk geboren in de dagen voor WOII waarbij het openbaar vervoer in Japan ernstig tekort schoot en de brandstof beperkt beschikbaar was.

Soichiro Honda was een racer, een zakenman en een producent. Maar het meest was hij een dromer. Hij droomde van een betere manier om een betaalbaar transportmiddel maken voor de gewone man en verwezenlijkte zijn droom met de D-type Dream in 1949. Hondaís eerste echte motorfiets.

In 1959 introduceerde Honda de 250 cc C72 Dream in Amsterdam. Dit was de eerste Japanse motorfiets die officieel werd geŽxposeerd in Europa. Het publiek verbaasde zich over het ongewone geperste stalen frame, de scharnierende achterbrug en de voorvering, het aluminium OHC motorblok, de startmotor en de knipperlichtinstallatie.

De automobielbouw begon voor Honda in 1963; in dat jaar liepen de eerste T360 bedrijfswagens en S500 sportwagens van de band. Sinds Honda veertig jaar geleden autoís begon te bouwen, zijn de productiecijfers van de Japanse fabrikant progressief gestegen. De eerste belangrijke introducties, van achtereenvolgens de N360 (1967), de Civic (1972) en de Accord (1976), zorgden voor een aanzienlijke volumevergroting. Al twintig jaar na aflevering van de eerste auto van het merk was in 1983 de eerste belangrijke mijlpaal, tien miljoen autoís, een feit. Dit was mede te danken aan de ingebruikneming van de Accord-fabriek in Ohio (VS), een jaar eerder. Hierdoor werd het productienetwerk belangrijk uitgebreid. Honda was trouwens de eerste Japanse fabrikant die autoís bouwde in de Verenigde Staten.

Honda Nederland
Branch Office Honda Motor Europe Limited


Zoeken